Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/10/2007

Δήλωση Β.Αποστόλου για τη συζητούμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας

Ο Ευάγγελος Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για τα θέματα Αυτοδιοίκησης έκανε για  τη συζητούμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας την ακόλουθη δήλωση:

« Η χώρα μας, παρά τα λίγα βήματα που έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια με την ενίσχυση του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης και την καθιέρωση της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, παραμένει το πλέον συγκεντρωτικό κράτος.

Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. όχι μόνο δεν υπηρέτησε την προσαρμογή της χώρας μας σε ένα σύστημα Τοπικής Αυτοδιοίκησης με όλες  τις εξουσίες-αρμοδιότητες τοπικού, νομαρχιακού και περιφερειακού χαρακτήρα, συνοδευόμενες από τους αντίστοιχους πόρους , αλλά και καθιέρωσε τον διορισμένο κομματικό Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ως το «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι πρέπει η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας να προσαρμοστεί σε ένα σύστημα όπου το κεντρικό κράτος θα περιοριστεί στον επιτελικό του ρόλο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κάνει πράξη την αποκέντρωση.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση που με αξιόπιστα κριτήρια, γεωγραφικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, χωρίς καταναγκασμούς και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, θα καταστήσει την Αυτοδιοίκηση χώρο- εγγυητή της δημοκρατικής έκφρασης και της συμμετοχής των πολιτών, αλλά και συντονιστή της τοπικής ανάπτυξης και ευημερίας ».

To Γραφείο Τύπου