Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/10/2007

Ευρεία συνάντηση και κινητοποίηση για την σωτηρία της Λίμνης Κορώνειας

Δ.Παπαδημούλης: «Η μηδενική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων καταγράφει την αποτυχία της Νομαρχίας Θεσ/νίκης-Νʼ αναλάβει τις ευθύνες του το ΥΠΕΧΩΔΕ όπως και στην περίπτωση του Ασωπού»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κατά την διάρκεια της διήμερης περιοδείας του στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή 7/10/07, συμμετείχε σε σύσκεψη που οργάνωσε η οργάνωση της Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ στο Επαρχείο Λαγκαδά με θέμα τα προβλήματα της λίμνης Κορώνειας. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, η έπαρχος Λαγκαδά, ο δήμαρχος Κορώνειας, εκπρόσωποι των δημάρχων Λαγκαδά και Νέας Μαδύτου, δημοτικοί σύμβουλοι δήμων της περιοχής, εκπρόσωπος του φορέα διαχείρισης της λίμνης, εκπρόσωποι οικολογικών φορέων, εκπρόσωπος από το κόμμα Οικολόγων- Πράσινων, η νεοεκλεγείσα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου και εκπρόσωπος της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚκ. Ευαγγελίας Τσαμπάζη,.

Μετά την ενημέρωση που έγινε και την ανταλλαγή απόψεων κλείνοντας την σύσκεψη ο Δ. Παπαδημούλης επεσήμανε τα εξής

1.    Η μηδενική απορρόφηση (!) των εγκεκριμένων κοινοτικών κονδυλίων ύψους πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ καταγράφει την πλήρη αποτυχία της Νομαρχίας Θεσ/νίκης στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για την αντιμετώπιση της κατάστασης το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως συνέβη και με την περίπτωση του Ασωπού ποταμού.

2.    Η απουσία έγκαιρων μέτρων πρόληψης, κατασταλτικών μέτρων και μέτρων αποκατάστασης έχουν οδηγήσει σε καταστροφή την λίμνη Κορώνεια, ουσιαστικά πρόκειται για βάλτο και όχι λίμνη, με τεράστιες οικολογικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και οικονομικές επιπτώσεις στους κατοίκους.

3.    Τα όποια μέτρα διαχείρισης σίγουρα θα έχουν τουλάχιστον άμεσες επιπτώσεις στους πολίτες της περιοχής. Για να υπάρξει ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια αποκατάστασης της λίμνης, απαιτούνται αντισταθμιστικά μέτρα για την περιοχή π.χ. ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο ενταγμένο στο Δ΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης καθώς και αξιοποίηση του αναπτυξιακού νόμου..

4.    Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα αναλάβει και νέες πρωτοβουλίες για να προωθηθούν λύσεις για την διάσωση της Κορώνειας, όπως έχει κάνει αρκετές φορές μέχρι τώρα, και θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

To Γραφείο Τύπου