Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/10/2007

Γιγάντωση λιμανιού Ελευσίνας

Ερώτηση-ΑΚΕ του Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Με πρόσφατη απόφασή του ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας Α.Ε. κατέδειξε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε γιγαντιαίες επιχωματώσεις, άνω των 500 στρεμμάτων, στον θαλάσσιο χώρο μπροστά στην ΠΥΡΚΑΛ. Παραλλήλως σχεδιάζεται η εκβάθυνση των δύο διαύλων του κόλπου της Ελευσίνας ώστε να είναι δυνατή η προσέγγιση τεράστιων πλοίων και η μεταφορά των χώρων αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενών καυσίμων από το Πέραμα.

Αποκαλύπτεται ότι η πολυδιαφημισμένη μεταφορά του λιμανιού της Ελευσίνας στην ΠΥΡΚΑΛ που δημιούργησε την ελπίδα στον λαό της περιοχής ότι θα αποκτήσει πρόσβαση στην θάλασσά του, θα οδηγήσει στην γιγάντωση των χώρων του λιμανιού, την δημιουργία γιγαντιαίων χερσαίων εγκαταστάσεων και τον βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος στεριάς και θάλασσας.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς δεν λαμβάνεται υπʼ όψιν το γεγονός ότι ο κόλπος της Ελευσίνας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το 1999 «ευαίσθητη περιοχή», μετά από αγώνες δεκαετιών, έχει αρχίσει να αναγεννάται περιβαλλοντικά. Είναι προφανής ο κίνδυνος να καταστραφεί η όποια βελτίωση έχει παρουσιαστεί στο περιβάλλον της περιοχής.

Επίσης προφανής είναι  ο κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος,  εκτός των καθημερινών πολλαπλών ρυπάνσεων του κόλπου από διακινούμενα πλοία, βιομηχανίες, ρέμα Αγ. Γεωργίου κ.λ.π. και  τα περισσότερα από 10   βυθισμένα  πλοία, αλλά και από τα  δεκάδες πλοία που σαπίζουν και ρυπαίνουν αναμένοντας την διάλυσή τους από τα παρανόμως λειτουργούντα διαλυτήρια.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Προτίθεται να επιτρέψει την γιγαντιαία επιχωμάτωση που σχεδιάζει ο Ο.Λ.Ε.;

- Προτίθεται να επιτρέψει την εμβάθυνση των διαύλων του κόλπου της Ελευσίνας για να διευκολύνεται η προσέγγιση τεράστιων πλοίων σε ένα κλειστό και  αβαθή κόλπο με όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους;

- Προτίθεται να εγκρίνει την δημιουργία χώρων αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων και μεταφορά δεξαμενών καυσίμων στην χερσαία ζώνη του λιμένα Ελευσίνας;    

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ