Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/10/2005

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για τη δίκη του Δ.Αϊβατζίδη

Με αφορμή τη δίκη του Δημήτρη Αϊβατζίδη τη Δευτέρα 24/10 για τα αδικήματα που διέπραξε τον Ιούλιο του 2002 έξω από την κατοικία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ κάνει έκκληση για επίδειξη επιείκειας από το δικαστήριο και αλληλεγγύης στο πρόσωπό του.

Η περίπτωση Αϊβατζίδη αναδεικνύει όλες τις ανεπάρκειες του συστήματος παροχής πρόνοιας και στήριξης στους χρήστες ναρκωτικών. Η πράξη του αυτή ήταν ουσιαστικά μια κραυγή διαμαρτυρίας για τη διακοπή της θεραπείας αποτοξίνωσής του από τον ΟΚΑΝΑ. Οι αδυναμίες των κέντρων απεξάρτησης, να εντάσσουν σε εύλογο διάστημα στα προγράμματά τους τους χρήστες ναρκωτικών που θέλουν να απεξαρτηθούν, αντανακλώνται με δραματικό τρόπο στο πρόσωπο του Αιβατζίδη, ο οποίος, με το απονενοημένο διάβημα των πράξεων για τις οποίες κατηγορείται, κατέδειξε την απελπισμένη θέση στην οποία είχε περιέλθει. Η περίπτωσή του απαιτεί την αλληλεγγύη μας και την κατανόησή μας στο πρόσωπό του και λιγότερο μια ποινική τιμωρία.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, στα πλαίσια των προβλημάτων που ανέδειξε η περίπτωση Αιβατζίδη, καλεί για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να διαθέσει άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για τη δημιουργία, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση νέων κέντρων απεξάρτησης για χρήστες ναρκωτικών, ώστε να πάψει να υφίσταται το απαράδεκτο φαινόμενο των λιστών αναμονής επί δύο και τρία χρόνια στα υπάρχοντα κέντρα που οδηγούν σε απόγνωση και αδιέξοδα τους χρήστες.

Τμήμα Δικαιωμάτων