Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/10/2007

Δήλωση του ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη, με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την κοινοτική χρηματοδότηση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό

Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την κοινοτική χρηματοδότηση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο κ. Καραμανλής, όταν ήταν στην αντιπολίτευση και η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθούσε την τσιμεντοποίηση μέρους του Πάρκου, υποσχόταν ότι "ούτε ένα τετραγωνικό δεν θα γίνει τσιμέντο", "όλα θα γίνουν πράσινο".

Αφού έγινε Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής και Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ο κ. Σουφλιάς, στις 22 Απριλίου του 2004 ο Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ ο κ. Κατσιγιάννης, σε ημερίδα του ΤΕΕ, έλεγε "όσο περισσότεροι πόροι βρεθούν από άλλες πηγές, τόσο μικρότερο μέρος της συνολικής έκτασης θα πολεοδομηθεί για να εξοικονομηθούν χρήματα. Κι αν οι πόροι που θα βρεθούν επαρκούν απόλυτα, τότε δε θα πολεοδομηθεί ούτε ένα στρέμμα του Πάρκου".

Η απάντηση της κ. Χούμπνερ, μετά από δική μου πρωτοβουλία, λέει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πάρκο από κοινοτικά κονδύλια. Την δίνω στη δημοσιότητα και παρ' όλα αυτά επιμένουν ότι θα τσιμεντοποιηθούν τα 1000 στρέμματα όχι γιατί έχουν κλείσει δουλειές με κάποιους εργολάβους, αλλά δήθεν γιατί πρέπει με αυτά τα λεφτά να εξασφαλιστεί η συντήρηση του πάρκου, κ.λ.π.. Οι κυβερνώντες της ΝΔ οφείλουν να απολογηθούν για αυτά τα χονδροκομμένα ψέματα και τις κραυγαλέες ανακολουθίες.

Η συνεχιζόμενη πεισματική άρνηση του κ. Σουφλιά να δημιουργηθεί, με κοινοτική χρηματοδότηση, μητροπολιτικό πάρκο του Λεκανοπέδιου στο Ελληνικό και να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση 1.000 ακόμη στρεμμάτων, είναι αδιανόητη και προκλητική.

Ο κ. Σουφλιάς, αντί να δίνει μάχη οπισθοφυλακών με διάτρητα και μη πειστικά επιχειρήματα, οφείλει να εντάξει αμέσως τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο ΕΣΠΑ.

Τα όποια επιχειρηματικά συμφέροντα και οι όποιες προκαταρκτικές συμφωνίες έχουν,  ενδεχομένως, γίνει για την "αξιοποίηση" των χώρων για Real Estate, πρέπει να υποχωρήσουν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Η Αθήνα και ο Πειραιάς είναι ουραγοί στο πράσινο σε όλη την Ευρώπη, με ποσοστό μόλις 2,55%. Η Αθήνα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς μητροπολιτικό πάρκο. Πριν λίγους μήνες κάηκαν χιλιάδες στρέμματα πράσινου στην Πάρνηθα και την Πεντέλη.

Υπάρχει και χρόνος και χρήματα και ώριμες μελέτες και κυρίως το πράσινο φως της Κομισιόν, μετά από τη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβα.

Αντί η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να κινδυνολογεί ότι θα χρειαστεί να κοπούν άλλα έργα, θα ήταν προτιμότερο να τρέξει τα προγράμματα του Γʼ ΚΠΣ που καθυστερούν, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες κοινοτικών πόρων. Να επιταχυνθεί επίσης η έναρξη αξιοποίησης, επιτέλους, του Δʼ ΚΠΣ που, θεωρητικά, «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου του 2007 αλλά ακόμη η Ελλάδα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ! Η κυβέρνηση της Ν.Δ. που, δήθεν, νοιάζεται να μην απενταχθούν έργα και να μην χαθούν κοινοτικά κονδύλια, ακόμη δεν έχει προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή το  σχετικό νομοσχέδιο!

Αυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση. Αφού η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ επιμένει στην άρνηση, τότε το θέμα αποτελεί ευθύνη του Πρωθυπουργού ο οποίος οφείλει να θυμηθεί και να τιμήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις του 2004. Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα αυτό θα στηριχθεί από μεγάλες κινητοποιήσεις της Αυτοδιοίκησης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των πολιτών.

To Γραφείο Τύπου