Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/10/2007

Tο Συμβούλιο της ΕΕ ανησυχεί για την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου για τον Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά, σε αντίθεση με την σαφή θέση της Κομισιόν, δεν δεσμεύεται ρητά για τον όρο «οικουμενικός»

Απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη

«Το Συμβούλιο σημείωσε με ανησυχία την κατάσταση που προέκυψε μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τις συνέπειές της όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία.», απαντά το Συμβούλιο της ΕΕ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλεύ του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του αναφερόταν στη δίωξη που διέταξε Τουρκος εισαγγελέας εις βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, επειδή χαρακτήρισε το Πατριαρχείο «οικουμενικό», όρος που απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο και καλούσε το Συμβούλιο να απαντήσει αν η πρακτική των τουρκικών αρχών συνάδει με τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής της πορείας και ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει.

Το Συμβούλιο, στην απάντησή του, τόνισε: «Το Συμβούλιο έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως τη σημασία που αποδίδει στο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία. Οι θρησκευτικές μειονότητες και κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες που συνδέονται με το νομικό τους καθεστώς, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και εγγραφής στα μητρώα, την κατάρτιση, τα δικαιώματα διαμονής και τις άδειες εργασίας Τούρκων και αλλοδαπών ιερέων, τα σχολεία και την εσωτερική τους διαχείριση, καθώς και την εκλογή των προκαθημένων εκκλησιών ορισμένων θρησκευτικών μειονοτήτων.

Το Συμβούλιο, αναφερόμενο στον τίτλο «οικουμενικό» περιορίστηκε να απαντήσει: «Τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ορθόδοξο Πατριαρχείο και δη η χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος εξακολουθεί να απαγορεύεται στην Τουρκία - θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο αυτό. Σε ευρύτερο πλαίσιο, η έκδοση νομοθεσίας που θα διευθετεί συνολικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μη μουσουλμανικές θρησκευτικές μειονότητες και κοινότητες σύμφωνα με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα, με την ΕΣΑΔ και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ως ενιαίου και αναπόσπαστου μέρους του κεκτημένου της ΕΕ, έχει ορισθεί ως βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα από το Συμβούλιο.

Σʼ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί η διαφορά στη διατύπωση μεταξύ Συμβουλίου και Επιτροπής καθώς σε σχετική δήλωσή του ο Επίτροπος για την διεύρυνση κ. Ρεν πήρε σαφή θέση αναφέροντας: «Ο Πατριάρχης και το Πατριαρχείο πρέπει και μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τον εκκλησιαστικό τίτλο 'Οικουμενικός'. Η Τουρκία οφείλει να διασφαλίσει ότι μη μουσουλμανικές κοινότητες μπορούν να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα.»

Καταλήγωντας, το Συμβούλιο επεσήμανε ότι: «Το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας τίθεται συστηματικά από την Ένωση στα πλαίσια των οργάνων της Συμφωνίας Σύνδεσης και του πολιτικού διαλόγου και σε πλήρη συμφωνία προς το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο της Τουρκίας. Τέθηκε δε στην τελευταία συνεδρίαση της Τρόικας ΕΕ Τουρκίας που διεξήχθη σε υπουργικό επίπεδο στην Άγκυρα στις 4 Ιουνίου 2007. Το Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το θέμα από κοντά και να θέτει το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλα τα πρόσφορα επίπεδα, ως μέρος της διεξαγόμενης στην Τουρκία μεταρρυθμιστικής διαδικασίας.»

To Γραφείο Τύπου