Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/10/2007

Για τα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Γεβάρα δε λα Σέρνα, του θρυλικού "Che"

Hasta la victoria siempre, comandante

Σήμερα ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

40 χρόνια μετά.
Τόσες προσπάθειες κάποιοι να απομυθοποιήσουν τις ιδέες του Τσε.

Τόσες προσπάθειες να εμπορευματοποιήσουν το πρόσωπο του, το πεισματάρικο βλέμμα του, το αισιόδοξο χαμόγελο του.

Τόσες προσπάθειες κάποιοι να τον κάνουν "κτήμα" τους, λες και ο Τσε με το παράδειγμα στην ζωή και στο θάνατο μπορεί να χωρέσει σε κάποιο στενό κομματικό «κουστούμι».

Ο Τσε όπως προδίδει και το παρατσούκλι του που σημαίνει στην διαλεκτό των ινδιάνων Γουαρανή της Αργεντινής «άνθρωπος του λαού» ανήκει στη ιστορία των λαών που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν την έγραψαν οι νικητές, δηλαδή οι δολοφόνοι του. Η ιστορία του γράφτηκε, γράφεται και θα γράφεται από τους λαούς της γης που αντιμάχονται τη μιζέρια, την εκμετάλλευση, τον ιμπεριαλισμό.

Ο Τσε πέρασε στην ιστορία συμβολίζοντας τους αγώνες των λαών εναντίων της καταπίεσης, τις αδικίας, για έναν κόσμο εφικτό, δίκαιο, ειρηνικό και σοσιαλιστικό. Μας κάνει πάντα να είμαστε νεανικοί στην σκέψη τη δράση και την καρδιά, αποφασιστικοί και ασυμβίβαστοι στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που μας περιμένουν.


Δήλωση του Κώστα Ήσυχου μέλος ΚΠΕ του ΣΥΝ για τα 40 χρόνια από την δολοφονία του Ερνέστο Γεβάρα δε λα Σέρνα, τον Τσέ. Υπεύθυνος για θέματα Λατινικής Αμερικής στο τμήμα διεθνών Σχέσεων του κόμματος

Αυτό το σύνθημα που γεννήθηκε στην Λατινική Αμερική πριν λίγα χρόνια, στα κινήματα και στους αγώνες, στους δρόμους της Αβάνας, του Καράκας, της Λα Πάζ, του Μπουένος 'Aιρες, του Μοντεβιδέο και του Κίτο το διαβάζουμε στους τοίχους και στα κτήρια μαζί με το ζωγραφισμένο πρόσωπο του Τσε.

40 χρόνια μετά τα οράματα του παίρνουν σάρκα και οστά όταν τα μεγάλα νικηφόρα αντι - νεοφιλελεύθερα κινήματα της Λατινικής Αμερικής δίνουν το παράδειγμα σε εμάς τους υπολοίπους να μην υποκύψουμε στην ρουτίνα των μονόδρομων που μας επιβάλουν.

Ο Ερνέστο Γεβάρα σήμερα σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής παρουσιάζεται στα σχολικά βιβλία σαν αυτό που ήταν. Πατριώτης της Λατινικής Αμερικής δίπλα στο Σιμόν Μπολίβαρ, τον Χοσέ Μαρτί, τον Σαλβαδόρ Αλλιέντε και άλλους. Σαν επαναστάτης που ήταν δοσμένος στον αγώνα των ταπεινών εναντίων των καταπιεστών. Σαν απελευθερωτής της σκέψης που μάχεται εναντίων του ατομικισμού και του εγωισμού δίνοντας τη ζωή του σε αντάλλαγμα τη συλλογική ευημερία των φτωχών.

Αυτό που μπορούμε με τις σκέψεις μας και τη δράση μας να κάνουμε είναι τα τιμάμε τα λόγια του "Hasta la victoria siempre, Comandante".

To Γραφείο Τύπου