Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/10/2007

Ασφαλής λειτουργία Κολυμβητηρίων

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Η κολύμβηση είναι ένα από τα μαζικότερα αθλήματα στη χώρα μας και οι αριθμοί όσων ασχολούνται με το άθλημα αυξάνονται συνεχώς. Χιλιάδες παιδιά, νέοι αλλά και ενήλικοι απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης από την κολύμβηση σε κολυμβητήρια δημοτικά, νομαρχιακά, ιδιωτικά, τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Δυστυχώς, έχουν υπάρξει και αρκετά περιστατικά όπου έχει τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των κολυμβητών. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο πνιγμός του 15χρονου Δημήτρη Δημητριάδη στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πετρούπολης, στις 9/2/2005, ενός νέου που ήταν εξαίρετος κολυμβητής και είχε προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που όριζε ο κανονισμός του κολυμβητηρίου. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν πνιγεί επίσης κολυμβητές στα κολυμβητήρια των Δήμων Χαλανδρίου και Αιγάλεω καθώς και σε ιδιωτικές πισίνες σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και στο Ίλιον (Νέα Λιόσια).

Τα περιστατικά αυτά αναδεικνύουν το πολύ σοβαρό πρόβλημα της μη τήρησης των όρων ασφάλειας στα κολυμβητήρια από τους υπεύθυνους για αυτά. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη ναυαγοσωστών, αλλά και ιατρικού και λοιπού προσωπικού για την ασφάλεια των κολυμβητών.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός

•    Υπάρχει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αρμόδια ελεγκτική αρχή η οποία να πιστοποιεί την ομαλή λειτουργία των κολυμβητηρίων και παράλληλα να τα αδειοδοτεί; Αν όχι ποιοι λόγοι εμποδίζουν τη δημιουργία της; Αν ναι, ποια είναι τα πορίσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί από το 2004 έως σήμερα σε όλα τα κολυμβητήρια της χώρας;

•    Ποια κολυμβητήρια δεν έχουν άδεια λειτουργίας και δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις που ορίζονται από την ΥΑ 17112/2000 ΦΕΚ Β'-847/11-07-2000 και άρθρο 8 της ΥΑ 46596 ΦΕΚ Β' 1793/6-12-2004;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ