Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/10/2007

Δήλωση Π.Λαφαζάνη σχετικά με την Ενδιάμεση Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Πειραιά, σχολιάζοντας την Ενδιάμεση Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά, η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προσομοιάζει με ακραίο νεοφιλελεύθερο και αντεργατικό μανιφέστο, το οποίο φιλοδοξεί να είναι προπομπός των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών σε μια αντικοινωνική κατεύθυνση.

Είναι εντυπωσιακή η σύγκλιση των απόψεων του κ. Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με τις κατεδαφιστικές για το ασφαλιστικό σύστημα προτάσεις του κ. Αναλυτή.

Είναι εξοργιστικό, επίσης, ότι η όλο και πιο χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την οποία αναγνωρίζει ο κ. Διοικητής και εκφράζεται με τα τεράστια ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο δήθεν υψηλό κόστος εργασίας, στις υποτιθέμενες «αγκυλώσεις» της αγοράς εργασίας και στην μη ταχεία προώθηση νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών.

Την ίδια ώρα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εξωραΐζει και συγκαλύπτει τις ληστρικές πρακτικές και καταχρηστικές μεθοδεύσεις των Τραπεζών, οι οποίες πλήττουν βαρύτατα καταθέτες-δανειολήπτες αλλά και το σύνολο της οικονομίας.

Η απάντηση στα ορατά αδιέξοδα της οικονομίας και τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα δεν είναι ο περισσότερος νεοφιλελευθερισμός, η σκληρότερη λιτότητα και η μεγαλύτερη κατεδάφιση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων αλλά μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας με επίκεντρο την αναβάθμιση της θέσης του κόσμου της εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

To Γραφείο Τύπου