Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/10/2007

Στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο οι άθλιες συνθήκες στο κέντρο υποδοχής αλλοδαπών στη Σάμο

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο φέρνει το θέμα των απαράδεκτων συνθηκών στο κέντρο κράτησής αλλοδαπών στη Σάμο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, με δύο σχετικές ερωτήσεις του.

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε το κλείσιμο του κέντρου αυτού, εξαιτίας των ανεπαρκών υποδομών και των  άθλιων συνθηκών υπό τις οποίες συνωστίζονται σχεδόν 400 αλλοδαποί (όταν η χωρητικότητα του κέντρου δεν ξεπερνά τους 120).

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ερωτά την Επιτροπή και το Συμβούλιο για το ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν για το θέμα και εάν σκοπεύουν να συζητήσουν το θέμα με τις ελληνικές αρχές. Ζητά ακόμα να πληροφορηθεί τους τρόπους με τους οποίους τα κοινοτικά όργανα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς το Συμβούλιο:

"Μετά από επισκέψεις αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου, του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα (11-12/5/2007), αλλά και πρόσφατα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες κράτησης αλλοδαπών στο κέντρο υποδοχής αλλοδαπών στη Σάμο προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας στο κέντρο κράτησης προσφύγων συνωστίζονται 391 άνθρωποι ανάμεσα τους γυναίκες με μωρά παιδιά, τη στιγμή που η χωρητικότητα του κέντρου είναι για 120 άτομα. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας το κέντρο κράτησης προσφύγων στη Σάμο θυμίζει φυλακή, γιατί έχει συρματοπλέγματα, μικρά παράθυρα με κάγκελα και σκυλιά περιφρούρησης.

Τί πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει το Συμβούλιο για το θέμα; Υιοθετεί την πρόταση της Ύπατης Αρμοστείας για το κλείσιμο του Κέντρου;

Σκοπεύει να συζητήσει το θέμα με τις ελληνικές αρχές, καθώς η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών στην ΕΕ και ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλα κέντρα υποδοχής στη χώρα;

Με ποιον τρόπο θα μπορούσε το Συμβούλιο να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης;"

To Γραφείο Τύπου