Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/10/2005

Η Συμφωνία για τη συγκρότηση Ενεργειακής Κοινότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Σχόλιο του Π.Λαφαζάνη, μέλους της ΠΓ, υπεύθυνος Οικονομικής & Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κόμματος, σχετικά με τη Συμφωνία για τη συγκρότηση Ενεργειακής Κοινότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Η συγκρότηση, με την πανηγυρική συναίνεση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, ενεργειακής κοινότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πριν μάλιστα την ένταξη των αντίστοιχων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλεί πολλά και ποικίλα ερωτηματικά.

Υπογραμμίζουμε, με ιδιαίτερη ανησυχία, τους μεγάλους κινδύνους περαιτέρω υποβάθμισης της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, αλλά και των αναγκαίων ενεργειακών επενδύσεων στη χώρα μας. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν στο όνομα της εισαγωγής, ειδικά από μεγάλες εγχώριες ενεργοβόρες επιχειρήσεις ή μεγάλους εγχώριους προμηθευτές, φτηνής ενέργειας από τις χώρες της Βαλκανικής, η οποία θα προέρχεται από το εξευτελιστικό εργατικό κόστος και το μισθολογικό «ντάμπινγκ» μαζί με την αθρόα χρησιμοποίηση ιδιαίτερα επιβαρυντικών για το περιβάλλον ενεργειακών πηγών, όπως τα αποθέματα λιγνίτη ή την ανεξέλεγκτη χρήση και επέκταση πυρηνικών εργοστασίων.

Ταυτόχρονα, με ιδιαίτερη ανησυχία, σημειώνουμε την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στη σχετική συμφωνία η οποία συνδέεται με τους σχεδιασμούς τους για τον αμερικάνικο έλεγχο των ενεργειακών πηγών των χωρών της κεντρικής Ασίας και την αναζήτηση εναλλακτικών δρόμων για την αξιοποίησή τους.

Ο ΣΥΝ θα τοποθετηθεί αναλυτικά επί της Συνθήκης για την Ενεργειακή Κοινότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αφού μελετηθούν λεπτομερειακά όλοι οι όροι της και οι παρενέργειές τους για τη χώρα μας και την περιοχή μας.

To Γραφείο Τύπου