Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/10/2007

Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή του Δήμου Κρωπίας

Ερώτηση του Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα  της έρευνας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών για τους υπόγειους υδροφορείς του Κορωπίου, καταγράφονται υπερβάσεις των ορίων ποσιμότητας νερού.

Συγκεκριμένα  τα υπόγεια ύδατα παρουσίασαν  συγκεντρώσεις καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου έως και 82   μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ οι ποσότητες ολικού  χρωμίου έφταναν το 92 μgr/l,  όταν το ανώτατο επιπρεπτό όριο ολικού χρωμίου, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Επίσης στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα του Κορωπίου ανιχνεύθηκαν  υπερβάσεις στην περιεκτικότητα τοξικών μετάλλων όπως το αρσενικό, ο μόλυβδος και το νικέλιο, αλλά και σε μαγγάνιο, σίδηρο και βάριο, τα οποία συνδέονται με  βιομηχανική ρύπανση. Καταγράφηκαν επίσης μεγάλες συγκεντρώσεις στα νιτρικά, οι οποίες  εμφανίζονται δεκαπλάσιες από το όριο ποσιμότητας του νερού σε ψευδάργυρο και σε χλωριόντα.

Στη μελέτη του ΙΓΜΕ αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία  ότι τα καθαρά και πυκνά διαλύματα εξασθενούς  χρωμίου είναι τοξικά και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία».

Σύγχρονες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί  διεθνώς έχουν δείξει ότι η κατάποση νερού με περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου προκαλούν κακοήθεις όγκους στη στοματική κοιλότητα και στο έντερο. Επίσης η έρευνα  του ΙΓΜΕ επισημαίνει ότι οι τιμές του ολικού χρωμίου, μεγαλύτερες των 40μικρογραμμαρίων ανά λίτρο νερού, που απαντώνται στην ευρύτερη περιοχή αποδίδοντας σε βιομηχανικές εστίες ρύπανσης.

Παρʼ όλο που το Κορωπί υδρεύεται από την ΕΥΔΑΠ, το νερό που χρησιμοποιείται από γεωτρήσεις για οικιακή κατανάλωση και άρδευση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει άμεσα:

•    Για την πραγματοποίηση ερευνών για τις συνέπειες των υψηλών συγκεντρώσεων χρωμίου και ψευδαργύρου στην τροφική αλυσίδα;

•    Για την αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων στις βιομηχανίες της περιοχής, για τους τρόπους διαχείρισης των αποβλήτων ώστε να εξασφαλιστεί η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας;

•    Για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις επιπτώσεις της ύπαρξης επικινδύνων ουσιών στον υδροφόρο ορίζοντα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ