Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/10/2007

Mητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού

Οι δήμαρχοι της περιοχής εναντίον της τσιμεντοποίησης των 1000 στρεμμάτων

Συνάντηση με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη

Οι δήμαρχοι Αλίμου κ. Ορφανός, Αργυρούπολης κ. Ευσταθιάδης, Ελληνικού κ. Κορτζίδης και Γλυφάδας κ. Θεοδωρόπουλος συναντήθηκαν το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Αλίμου με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη. Αντικείμενο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των δημάρχων της περιοχής, ήταν η δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και η αποτροπή της οικοπεδοποίησης και οικοδόμησης 1000 στρεμμάτων που προωθεί η ηγεσία του ΥΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

Ο Δ. Παπαδημούλης ενημέρωσε αναλυτικά τους τέσσερεις δημάρχους για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, σύμφωνα και με την απάντηση που δόθηκε σε σχετική ερώτηση από την αρμόδια Επίτροπο κα Χούμπνερ, καθώς και για την αντίστοιχη εμπειρία που υπάρχει από την δημιουργία και λειτουργία των Μητροπολιτικών πάρκων σε άλλες Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες. Κατά την διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν πολλές ιδέες και προτάσεις. Οι τέσσερεις δήμαρχοι συμφώνησαν ομόφωνα σε ένα συνολικό σχεδιασμό ενεργειών και κινητοποιήσεων για την αποτροπή της τσιμεντοποίησης των 1000 στρεμμάτων και για την αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων, που μπορούν να καλύψουν το 85% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Δ. Παπαδημούλης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε:

“Η αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων για την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό είναι επιβεβλημένη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στα εκατομμύρια των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Η πεισματική άρνηση του κ. Σουφλιά να ενταχθεί το έργο στο 4ο Κ.Π.Σ και να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση των 1000 στρεμμάτων, που ισοδυναμεί με τη δημιουργία μιας νέας πόλης, είναι αδιανόητη. Οι δήμαρχοι της περιοχής, που εκπροσωπούν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα,

με ομόφωνη απόφασή τους μπαίνουν στην εμπροσθοφυλακή αυτής της διεκδίκησης. Ο ενωτικός αυτός αγώνας θα είναι δύσκολος, αλλά θα είναι νικηφόρος.

Οι Δήμαρχοι αποφάσισαν από κοινού να οργανώσουν πολλές πρωτοβουλίες:  

•    Ένα διήμερο εκδηλώσεων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου τον επόμενο Δεκέμβριο με την συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.

•    Επισκέψεις και συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

•    Συνεργασία με κορυφαίους επιστημονικούς φορείς, όπως είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο, το ΕΜΠ. Προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα μέτωπο υποστήριξης από όλους τους φορείς που εκπροσωπούν την Αττική και τους κατοίκους της. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Δήμαρχοι, που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, συνέκλιναν ομόφωνα σε κοινές προτάσεις, κοινά συμπεράσματα και κοινές πρωτοβουλίες.

Το επιχείρημα του κ. Σουφλιά ότι χρειάζεται να τσιμεντοποιηθούν 1000 στρέμματα για να καλυφθεί το κόστος συντήρησης  δεν στέκει με τίποτα. Το κόστος της συντήρησης μπορεί να υπερκαλυφτεί άνετα από τα έσοδα που έχουν τα Ολυμπιακά Ακίνητα, τα οποία έχουν υπογράψει συμβόλαια, εκχωρώντας τη διαχείριση χώρων που ήδη υπάρχουν στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα Μητροπολιτικά Πάρκα που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες έχουν δραστηριότητες από τις οποίες εισπράττουν έσοδα που υπερκαλύπτουν το κόστος συντήρησής τους. Υπάρχει μια παροιμία που λένε στο χωριό μου που λέει: «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».     

To Γραφείο Τύπου