Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/10/2007

Έως το τέλος του 2009 η μονάδα ξήρανσης-75% η κοινοτική συμμετοχή

«Η επεξεργασία της λυματολάσπης ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό υλικό ενδέχεται να είναι επιλέξιμη για κοινοτική χρηματοδότηση-Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να ετοιμάσουν ένα τέτοιο έργο»

Απάντηση του Στ. Δήμα στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Το έργο της μονάδας ξήρανσης της λυματολάσπης στη Θεσσαλονίκη θα είναι έτοιμο ως το 2009. Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλλει πρόταση για το έργο επεξεργασίας και αξιοποίησης της λυματολάσπης ως εδαφοβελτιωτικό, το οποίο η Κομισιόν θα μπορούσε ενδεχομένως να συγχρηματοδοτήσει. Αυτά απαντά, μεταξύ άλλων, για το σήριαλ της λυματολάσπης της Θεσσαλονίκης ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη μετά από σχετική ερώτηση του τελευταίου

Αναφορικά με τη δημιουργία της μονάδας ξήρανσης στη Θεσσαλονίκη ο Έλληνας Επίτροπος τονίζει: «Όσον αφορά το σύστημα επεξεργασίας λυμάτων της Θεσσαλονίκης, στις 15 Δεκεμβρίου 2006 η Επιτροπή ενέκρινε έργο του Ταμείου Συνοχής για την επέκταση και την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων με μία μονάδα για την ξήρανση της παραγόμενης λυματολάσπης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του εν λόγω έργου επέκτασης είναι 14.800.000 ?, με κοινοτική συμμετοχή 75%, δηλαδή 11.100.000 ?. Το έργο προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2009. Προβλέπεται επίσης ότι η μονάδα θα επεξεργάζεται έως και 230 τόνους λυματολάσπης ημερησίως και ότι θα παράγει 60 τόνους αποξηραμένης λυματολάσπης ημερησίως.»

 Στο ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή του ΣΥΝ εάν η Επιτροπή θα μπορούσε να συγχρηματοδοτήσει το έργο της μετατροπής της ιλύος σε εδαφοβελτιωτικό υλικό, όπως προτείνεται από την Ένωση Ελλήνων Χημικών, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος απάντησε ότι «η εναπόθεση λυματολάσπης στο έδαφος θεωρείται όλο και πιο προβληματική δεδομένου ότι η λυματολάσπη δεν περιέχει μόνο ωφέλιμες οργανικές ουσίες και ειδικότερα φώσφορο, αλλά και βαρέα μέταλλα, δυσαποδόμητα οργανικά στοιχεία και έμμονους (ανθεκτικούς) οργανικούς ρύπους. Ακόμα και τα κράτη μέλη που έχουν επιλέξει τον διασκορπισμό της λυματολάσπης ως την πλέον προτιμώμενη λύση για τη διαχείριση της λυματολάσπης, μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο 50% έως 60% στη γεωργία».

 Παρόλα αυτά ο κ. Δήμας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της συγχρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου και τονίζει ότι «ένα έργο για την επεξεργασία της λυματολάσπης ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό υλικό ενδέχεται να είναι επιλέξιμο για κοινοτική χρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι πληροί τις απαιτήσεις των κανονισμών για την πολιτική συνοχής και του επιχειρησιακού προγράμματος στο οποίο θα μπορούσε να ενσωματωθεί το έργο, καθώς και τις απαιτήσεις των σχετικών κοινοτικών οδηγιών για το περιβάλλον. Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να ετοιμάσουν ένα τέτοιο έργο για την επεξεργασία της λυματολάσπης και τη χρήση της ως εδαφοβελτιωτικό υλικό.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Δυστυχώς τα παθήματα με την λυματολάσπη της Ψυτάλλειας, δε φαίνεται να έχουν γίνει μαθήματα ούτε για το ΥΠΕΧΩΔΕ ούτε για τις αρμόδιες τοπικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τα στενά χρονικά περιθώρια και τα σημαντικά κοινοτικά κονδύλια προκειμένου να δοθεί έστω και με μεγάλη καθυστέρηση μια οριστική και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα Η μηδενική απορρόφηση των 26 εκατομμυρίων ευρώ για την Κορώνεια και τα 9 εκ. ευρώ για το δάσος του Σεΐχ Σου, που περιμένουν αναξιοποιητα στο Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο ανοχής στους αρμόδιους»

To Γραφείο Τύπου