Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/10/2007

Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ: «Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Βιολογικής Κτηνοτροφίας»

-    Η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιτρέψει τη χρήση συμβατικών και «εν πολλοίς» μεταλλαγμένων ζωοτροφών στη βιολογική κτηνοτροφία, στο όνομα της στήριξης των πληγέντων κτηνοτρόφων απʼ τις πυρκαγιές, αποτελεί βραδυφλεγής «βόμβα» στα θεμέλια της Βιλογικής Κτηνοτροφίας.

-    Αντί να πάρει μέτρα ουσιαστικής αποζημίωσης και στήριξης των πληγέντων κτηνοτρόφων, καταφεύγει άτσαλα στο μέτρο χρησιμοποίησης συμβατικών ζωοτροφών σε περιορισμένο ποσοστό (ποιος θα τις ελέγξει), από τις οποίες πολλές είναι νοθευμένες με «μεταλλαγμένες». Η εφαρμογή του μέτρου θα πλήξει την αξιοπιστία των βιολογικών προϊόντων στους καταναλωτές, ενώ δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα των κτηνοτρόφων από τις πυρκαγιές.

-    Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την υπουργική απόφαση και να στηρίξει άμεσα τους κτηνοτρόφους βιο-παραγωγούς, με επιδότηση βιολογικών ζωοτροφών, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον έλεγχο και την πιστοποίηση τους. Να απαγορεύσει την κυκλοφορία των «μεταλλαγμένων» και να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο για την Βιοασφάλεια που έχει γίνει Νόμος του κράτους από το 2004.

Ο ΣΥΝ καλεί τους κτηνοτρόφους Βιο-παραγωγούς να μην εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη απόφαση και τις καταναλωτικές οργανώσεις να αντιδράσουν στις προσπάθειες υπονόμευσης της ποιότητας των βιολογικών προϊόντων, που ενοχλούν κυρίως ισχυρά συμφέροντα, ιδιαίτερα εταιρειών προώθησης μεταλλαγμένων ζωοτροφών.

To Γραφείο Τύπου