Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/10/2005

Οι μαθητικές παρελάσεις κατάλοιπο ολοκληρωτικών καθεστώτων. Να καταργηθούν γιατί μας εκθέτουν.

Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για θέματα Νεολαίας και εκπαίδευσης

Η χώρα μας είναι η μοναδική σε όλη την Ευρώπη που διατηρεί το θεσμό των μαθητικών παρελάσεων. Πρόκειται για ένα έθιμο με σαφή μιλιταριστικό χαρακτήρα που καθιερώθηκε από το φιλοφασιστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου, του δικτάτορα Μεταξά και σε τίποτα δεν έχει να κάνει με τη καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης ενώ βρίσκεται και σε πλήρη αντίθεση με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις που αντίκεινται στην "στρατιωτικοποίηση" των μαθητών.

Οι μαθητικές παρελάσεις συνάδουν με την αισθητική και τη κουλτούρα ολοκληρωτικών καθεστώτων. Η επί της ουσίας υποχρεωτική παρουσία των μαθητών και των μαθητριών των σχολειών μας σε έναν αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό θεσμό, είναι έξω από τα πλαίσια μιας σύγχρονης και δημοκρατικής πολιτείας και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς κατατάσσοντάς την στη λίστα των χωρών με απολυταρχικά καθεστώτα που επιμένουν να υποβάλλουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις τη νεολαία.

Ως Συνασπισμός χαιρετίζουμε τη δήλωση της 14χρονης αριστούχου μαθήτριας από τη Θεσσαλονίκη που για λόγους συνείδησης αρνείται να συμμετάσχει στην μαθητική παρέλαση.

Για άλλη μια φορά ζητάμε την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων και την αντικατάστασή τους με εκδηλώσεις και δραστηριότητες στα σχολεία που θα δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικής εμβάθυνσης στα ιστορικά γεγονότα, μακριά από προκαταλήψεις, ψευτοπατριωτικούς εθνικισμούς και μιλιταριστικούς συμβολισμούς.

To Γραφείο Τύπου