Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/10/2007

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και για τη νέα Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ»

O  Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος σε  δηλώσεις του   για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και για τη νέα Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, τόνισε τα εξής:

«Θέλω να τονίσω πέντε σημεία σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής για τη νέα μεταρρυθμισμένη Συνθήκη της ΕΕ που γίνεται στη Λισαβόνα.

Πρώτο. Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να υπογράψει ένα κοινό κείμενο των 27. Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, καμία ενημέρωση, ούτε στο λαό ούτε πολύ περισσότερο στην ελληνική Βουλή σε σχέση με το νέο κείμενο της Συνθήκης της ΕΕ. Σε αντιδιαστολή ακόμη και με τις διαδικασίες του Ευρωσυντάγματος, που ήταν κι αυτές ανεπαρκέστατες, δεν υπάρχει καν μια Συντακτική Συνέλευση που να συζήτησε δημοσίως το νέο κείμενο. Αντίθετα, η όλη διεργασία έγινε μέσα σε κλειστά δωμάτια νομικών και εκπροσώπων των κυβερνήσεων, σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας, μακριά από τους πολίτες και από τα εθνικά κοινοβούλια.

Δεύτερο. Αυτή η λεγόμενη Μεταρρυθμισμένη Συνθήκη, είναι στην πραγματικότητα μια περίληψη του Ευρωσυντάγματος, το οποίο, όπως ξέρουμε, είχε απορριφθεί σε δύο δημοψηφίσματα στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Προβλέπει δηλαδή ρυθμίσεις οι οποίες δημιουργούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αποδομεί το κοινωνικό κράτος, παρέχει ασυδοσία στις μεγάλες επιχειρήσεις,  βρίσκεται σε πρόσδεση από τις ΗΠΑ και  δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα οικολογικά ζητήματα τα οποία υπάρχουν στην Ευρώπη. Γι αυτούς τους λόγους  τασσόμαστε κατά της Μεταρρυθμισμένης Συνθήκης.

Τρίτο. Επιπροσθέτως υπάρχει ανησυχία ότι στη Συνθήκη αυτή περιλαμβάνονται νέες διατάξεις, οι οποίες ούτε καν είχαν προβλεφθεί στο Ευρωσύνταγμα, όπως η δυνατότητα να δίνονται προσωπικά δεδομένα από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τέταρτο. Η δική μας αντίληψη είναι για μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία κατευθύνεται σε προσανατολισμούς όπως η στερέωση και ανάπτυξη στις σημερινές συνθήκες του κοινωνικού κράτους, η απάντηση στα μεγάλα ζητήματα των πολιτών συμπεριλαμβανομένων και των νέων όπως είναι τα ζητήματα της ανεργίας, της απασχόλησης, του ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου, ο περιορισμός και ο έλεγχος στη δράση των μεγάλων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας οικονομίας - «Καζίνο», η επίλυση των οικολογικών προβλημάτων, η προώθηση μιας πολιτικής ειρήνης και η απομάκρυνση της ΕΕ από την επικυριαρχία και τις επιρροές των ΗΠΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι πρέπει να αναφέρονται οι όποιες αλλαγές γίνονται στις συνθήκες της ΕΕ.

Πέμπτο. Τέλος, δεν μπορεί καμία αλλαγή, καμία νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, ή Σύνταγμα  ή μίνι- Σύνταγμα ή όπως αλλιώς λέγεται, να διαμορφωθεί και να εγκριθεί χωρίς τη συμμετοχή και των εθνικών κοινοβουλίων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και των πολιτών της ΕΕ. Γι αυτό μαζί με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εμείς ζητάμε να γίνουν δημοψηφίσματα την ίδια μέρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και ζητάμε από την κυβέρνηση, ειδικά για την Ελλάδα, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα της νέας Συνθήκης, εφόσον αυτή τελικά συμφωνηθεί.»

To Γραφείο Τύπου