Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/10/2007

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ διευκρινίζει τη θέση του κόμματος, σε ότι αφορά τις διακρίσεις απέναντι σε άτομα με ομοερωτικό προσανατολισμό, ύστερα από σχετικό αίτημα ομοφυλοφιλικών οργανώσεων:

Εκφράζουμε την στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης κάθε είδους διακρίσεων απέναντι σε άτομα με ομοερωτικό προσανατολισμό.

Θέλουμε να κατοχυρωθεί στη χώρα μας, όπως σε μια σειρά χώρες της Ε.Ε. (Βέλγιο, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Ισπανία κ.λπ.), σε πολιτείες των ΗΠΑ κ.α., η ελευθερία του σεξουαλικού προσανατολισμού.  H κατοχύρωση του δικαιώματος της συμβίωσης ατόμων του ίδιου φύλου, με τη μορφή του πολιτικού γάμου και η ταυτόχρονη αναγνώριση του συνόλου των δικαιωμάτων που ισχύουν για τα ετερόφυλα ζευγάρια (περιουσιακά, φορολογικά,  κληρονομικά, συνταξιοδοτικά κ.λπ.).

Πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα ως ρατσιστικό, να διευρυνθεί ο ν. 927/1979 (αντιρατσιστικός) ώστε να περιλαμβάνεται ρητά ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα του κοινωνικού φύλου, καθώς επίσης να διευρυνθεί ο ν. 3304 για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

H αντιρατσιστική διαπαιδαγώγηση των πολιτών είναι πρωτίστως υποχρέωση της πολιτείας και των κοινωνικών φορέων, μέσα από νομοθετική κατοχύρωση, από εκπαιδευτική σχολική παρέμβαση, κοινωνικό έλεγχο, παρέμβαση φορέων όπως ΕΣΡ και ΜΚΟ.

Σχετικά με το ζήτημα της υιοθεσίας, θεωρούμε ότι, αφού λάβουμε υπ΄όψιν τη διεθνή εμπειρία, πρέπει να ανοίξει μια ευρύτατη συζήτηση στην ελληνική κοινωνία, με την συμμετοχή ασφαλώς και των άμεσα ενδιαφερομένων ομοφυλοφιλικών οργανώσεων, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Άλλωστε το θέμα της υιοθεσίας και για τα ετερόφυλα ζευγάρια χρειάζεται επανεξέταση, γιατί με τον τρόπο που διακανονίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία, δημιουργεί πολλά εμπόδια και προβλήματα για τους ενδιαφερόμενους.

To Γραφείο Τύπου