Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/10/2007

Η Κομισιόν δεν διαπιστώνει παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ!

Απάντηση - έκπληξη του Επιτρόπου Δήμα στον Δ.Παπαδημούλη

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι λίγες μέρες μετά το πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, που επέβαλε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ  κ. Σουφλιάς στη ΔΕΗ για τη ρύπανση που προκαλούν οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί Καρδιάς, Πτολεμαΐδας, Αγίου Δημητρίου και Μεγαλόπολης και την παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα, ο αρμόδιος Επίτροπος για το Περιβάλλον, κ. Στ. Δήμας απαντά στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη ότι: «… η Επιτροπή δεν διαπιστώνει, στην παρούσα φάση, τυχόν παραβίαση της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας για τις εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ.!»

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του προς την Ευρ. Επιτροπή αναφέρεται στην έκθεση-απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (αριθ.30/2005), σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις παραβιάζουν την κοινοτική και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία και αδειοδοτούν, με υπουργικές αποφάσεις, τη συνέχιση της λειτουργίας των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ) στην Πτολεμαΐδα, τη Μεγαλόπολη και αλλού. Καλούσε την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την πλήρη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αντικατάσταση όλων των παλιών και ρυπογόνων τεχνολογιών της ΔΕΗ.

Ο κ. Δήμας, στην απάντησή του, αναφέρεται λεπτομερώς στο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο της λειτουργίας μεγάλων εγκαταστάσεων καύσης και στον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα και σημειώνει ότι: «Η εφαρμογή των νομοθετικών αυτών πράξεων στοχεύει ειδικότερα σε υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας και εξασφαλίζει την πρόσβαση στις πληροφορίες και τη συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία έκδοσης αδειών.» Καταλήγοντας ο κ. Δήμας τονίζει ότι: «Υπό τις περιστάσεις αυτές, η Επιτροπή δεν διαπιστώνει, στην παρούσα φάση, τυχόν παραβίαση της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας για τις εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ.»!

Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε:

"Η απάντηση του Έλληνα Επιτρόπου Περιβάλλοντος προκαλεί έντονη δυσάρεστη έκπληξη, καθώς βρίσκεται πιο πίσω ακόμη και από την επικοινωνιακής σκοπιμότητας κίνηση του κ. Σουφλιά. Παραπέμπω τις υπηρεσίες του Έλληνα Επιτρόπου Περιβάλλοντος, που δεν βλέπουν καμία παραβίαση της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας από τη ΔΕΗ, στην έκθεση της WWF του Μαΐου 2007, όπου η ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου και Καρδιάς φιγουράρουν στην πρώτη και δεύτερη θέση των 30 πιο ρυπογόνων βιομηχανιών της Ευρώπης. Όσον αφορά στον κ. Σουφλιά, επιβάλει ένα επικοινωνιακό πρόστιμο που δεν αποτρέπει τη ρύπανση. Το ίδιο έγινε και με τα λατομεία στο Μαρκόπουλο. Και στις 2 περιπτώσεις πρόκειται για πρόστιμα που συμφέρουν. Ο ρυπαίνων τα πληρώνει και προσωρινά "καθαρίζει". Αυτά όμως που δεν "καθαρίζουν" είναι τα πνευμόνια των κατοίκων αυτών των περιοχών που εξακολουθούν να αναπνέουν τα αιωρούμενα σωματίδια και τα οξείδια του θείου. Η ρύπανση δεν εξορκίζεται με πρόστιμα αλλά με την εκπόνηση και θέση σε εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκσυγχρονισμού των μονάδων της ΔΕΗ με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας."

To Γραφείο Τύπου