Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/10/2007

Η εξάλειψη της φτώχιας απαιτεί αγώνα κατά του νεοφιλελευθερισμού

Για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για την εξάλειψη της φτώχειας, το μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης δήλωσε:

Ο σημερινός  κόσμος δεν είναι φτωχός, είναι άδικος και άνισος. Οι ανισότητές του διευρύνονται και γιʼ αυτό εξαπλώνεται η φτώχεια στον τρίτο κόσμο αλλά και στον πλούσιο Βορρά, παρότι ο παγκόσμιος πλούτος  οκταπλασιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι στις ΗΠΑ 37 εκατομμύρια  άνθρωποι και στην Ε.Ε. 60 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Συνεπώς, η εξάλειψη της φτώχειας απαιτεί αγώνα κατά του νεοφιλελευθερισμού στο παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό αλλά  και στο  επίπεδο της χώρας μας.

Για τις δυνάμεις της Αριστεράς και του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα η γεφύρωση του εκρηκτικού χάσματος Βορρά – Νότου, μέσα από την άμεση κατάργηση του εξωτερικού χρέους των φτωχότερων χωρών, τη θέσπιση δίκαιων κανόνων διεθνούς εμπορίου, την απόκρουση των πολιτικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τη γενναία αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας με στόχο να φθάσει στο 0,72 του ΑΕΠ των πλούσιων χωρών, όπως ζητεί ο ΟΗΕ.

Η φτώχεια και η πείνα στον κόσμο σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, γεννούν συγκρούσεις και περιβαλλοντικές καταστροφές, στερούν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό και σε μαζικούς ξερριζωμούς,πληθυσμώβμ  ιδιαίτερα  νέους, γυναίκες, μετανάστες και μειονότητες.

Ο αγώνας κατά της φτώχειας παγκοσμίως συνδέεται αδιάρρηκτα με την διεκδίκηση ενός διαφορετικού κόσμου αλληλέγγυου, ειρηνικού, δημοκρατικού,  φεμινιστικού και οικολογικού.

To Γραφείο Τύπου