Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/10/2007

Ακρως επικίνδυνη η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Για την απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, που έδωσε εξουσιοδότηση για επιχειρήσεις του Τουρκικού στρατού στο Β.Ιράκ, ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να δώσει εξουσιοδότηση για επιχειρήσεις του Τουρκικού στρατού στο Β.Ιράκ είναι άκρως επικίνδυνη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση Ερντογάν παίζει με τη φωτιά, την ώρα μάλιστα που επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια για πόλεμο στο Ιράν. Οι εισβολές και οι πόλεμοι στην Μ.Ανατολή -και οπουδήποτε στον κόσμο- όχι μόνο δεν έχουν λύσει κανένα πρόβλημα αλλά τα έχουν πολλαπλασιάσει και περιπλέξει. Ο πόλεμος της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ αποτελεί την πιο τραγική επιβεβαίωση της διαπίστωσης αυτής και μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγή μπορεί να την επικαλεστεί κανείς.

Από θέση αρχής, είμαστε υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων και κατά της επιλογής του πολέμου και της βίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Η λύση του Κουρδικού μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ειρηνικά και δημοκρατικά μέσα, εντός των υπαρχόντων συνόρων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τις αριστερές δυνάμεις και τα κοινωνικά κινήματα της Τουρκίας, που τάσσονται κατά της απόφασης για εισβολή στο Β.Ιράκ και προγραμματίζουν φιλειρηνικές διαδηλώσεις για την ακύρωσή της».

To Γραφείο Τύπου