Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/10/2007

Κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Δυρράχιο της Αλβανίας. Ερώτηση-παρέμβαση στην Κομισιόν του ευρωβουλευτή Δ.Παπαδημούλη.

«Η κυβέρνηση της Αλβανίας ανακοίνωσε την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Δυρράχιο, ενώ και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σχεδιάζει, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό τύπο την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο έδαφός της», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ό Έλληνας ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε τόσο τα κράτη–μέλη της ΕΕ όσο και τα ενδιαφερόμενα προς ένταξη κράτη να εγκαταλείψουν σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων και να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Πρόσφατα η κυβέρνηση της Αλβανίας ανακοίνωσε την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Δυρράχιο, ενώ και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σχεδιάζει, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό τύπο την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο έδαφός της.

Δεδομένου του δεσμευτικού στόχου της ΕΕ για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 20% έως το 2020 και για την διεύρυνση των δυνατοτήτων για εξοικονόμηση ενέργειας, και λαμβάνοντας υπόψιν την μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα στους πολίτες των κρατών μελών στη Μεσόγειο για τις προοπτικές ασφαλούς απόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων, για τους κινδύνους που προκύπτουν από τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς συνεχίζονται τα συνεχή μικρά ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα σε πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο και επιπρόσθετα επειδή η περιοχή του Δυρραχίου στην Αλβανία είναι εξαιρετικά σεισμογενής, ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια είναι η θέση της απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, που αφορούν άμεσα σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων οι οποίες έχουν προσανατολισμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και στα γειτονικά σε αυτές κράτη μέλη της ΕΕ;  Προτίθεται η Επιτροπή, στο πνεύμα των πρόσφατων αποφάσεων της για παγκόσμια ηγετική συμμετοχή στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, να προβεί σε πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου τόσο τα κράτη μέλη της Ε.Ε. όσο και τα ενδιαφερόμενα προς ένταξη κράτη που αντιμετωπίζουν ενεργειακό έλλειμμα να πεισθούν να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων και να στραφούν προς τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας;»

To Γραφείο Τύπου