Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/10/2007

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Συνασπισμού: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ»

Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ και άλλων εφημερίδων το Γραφείο Τύπου έκανε το εξής σχόλιο:

« Ο Συνασπισμός εδώ και χρόνια έχει προειδοποιήσει την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μετά της ΝΔ, ότι η συνέχιση της λειτουργίας Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια θα οδηγήσει στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ζητήσει την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, με το επιχείρημα ότι διαθέτουν πτυχίο αναγνωρισμένου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου.

Η συνέχιση της λειτουργίας των ιδιωτικών Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που παραχωρούν πτυχία μέσω ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, οδηγεί πλέον στην παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να σέβεται το Σύνταγμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό σημαίνει ότι οφείλει άμεσα να αφαιρέσει τις άδειες λειτουργίας από τα συγκεκριμένα ΚΕΣ, οι οποίες, μάλιστα, έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Εμπορίου και όχι το Υπουργείο Παιδείας. Η κίνηση αυτή μάλιστα, δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα σε σχέση με την κοινοτική νομοθεσία, δεδομένου ότι με βάση τη Συνθήκη της Ε.Ε. οι άδειες λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανήκουν στην αποκλειστική δικαιοδοσία των χωρών - μελών, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρεμβαίνει»

To Γραφείο Τύπου