Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/10/2007

O Δ.Παπαδημούλης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ για τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Βασιλόπουλο) σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη δήλωσε μεταξύ άλλων:

Η νέα ευρωπαϊκή συνθήκη χωρίς τους πολίτες

•    Η λεγόμενη απλουστευμένη τροποποιημένη συνθήκη κρατάει το νεοφιλελεύθερο περιεχόμενο που είχε η αρχική συνθήκη, η λεγόμενη συνταγματική.

•    Απορρίπτει ορισμένους συμβολισμούς, οι οποίοι άνοιγαν στο βάθος του τούνελ το δρόμο σε μια ομοσπονδιακή προοπτική -σημαία, ύμνος, κλπ- κάνοντας το χατίρι του Μπλερ και των αδελφών Καζίνσκι.

•    Αποδυναμώνει θετικά στοιχεία της αρχικής πρότασης όπως η νομική δεσμευτικότητα του Χάρτη Δικαιωμάτων κατʼ απαίτηση της πιο σκληρής και πιο αντιευρωπαϊκής άποψης μέσα στους 27.

•    Κάνει ένα παζάρι για να ικανοποιήσει εθνικές επιδιώξεις και γόητρα, δηλαδή μια έδρα παραπάνω στους ευρωβουλευτές της Ιταλίας, μια παράταση για την Αυστρία, μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Πολωνία, δηλαδή μικρορρυθμίσεις που αφορούν στους πρωθυπουργούς και καθόλου στους πολίτες.

•    Πετάει εντελώς έξω και αυτό είναι πολύ αρνητικό -δεν είναι διαδικασία αλλά ουσία- τη συμμετοχή των πολιτών γιατί όλα αυτά γίνονται ερήμην, σε κλειστά δωμάτια με νομικούς που εκπροσωπούν ηγέτες, χωρίς τα κοινοβούλια και πολύ περισσότερο χωρίς οι πολίτες να έχουν πάρει μυρωδιά.

•    Οικοδομείται η Ευρώπη του μέλλοντος χωρίς τους πολίτες και το αίτημα που υπάρχει για διάλογο, συμμετοχή,  για μια Ευρώπη πιο κοινωνική, πιο οικολογική, πιο φιλειρηνική, πιο ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ, πετιέται στα σκουπίδια στο όνομα ότι δεν είναι ρεαλιστικό.

Οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά λέει όχι σε αυτή τη συνθήκη. Εμείς θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, πιο ενωμένη, πιο ισχυρή στα θέματα τα κοινωνικά, του περιβάλλοντος, της παγκόσμιας ειρήνης, όχι σκυλάκι του Μπους στα κρίσιμα θέματα. Θέλουμε συμμετοχή των πολιτών δηλαδή ευρωδημοψηφίσματα και ουσιαστικό διάλογο. Η πρόταση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι μετά από πλούσιο διάλογο να γίνει δημοψήφισμα την ίδια μέρα σε όλες τις χώρες ταυτόχρονα, πριν από τις ευρωεκλογές. Έτσι θα αποκτήσει η έννοια του ευρωπαίου πολίτη ουσιαστικό νόημα και να πολιτικοποιήσουμε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Να μην απορούμε που με αυτά τα καμώματα των ηγετών αυξάνει η ευρωαδιαφορία και ο ευρωσκεπτικισμός και δημιουργείται έδαφος για τους ευρωφοβικούς.»

To Γραφείο Τύπου