Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/10/2007

Δήλωση Μ.Σαμπατακάκη, μέλους της Π.Γ. και υπεύθυνου για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με το σχέδιο της νέας ευρωπαϊκής Συνθήκης

O Μ.Σαμπατακάκης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με το σχέδιο της νέας ευρωπαϊκής Συνθήκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι  ηγέτες της Ε.Ε. δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για περισσότερο κοινωνική, δημοκρατική και ενωμένη Ευρώπη.

Υιοθέτησαν μια σύντομη εκδοχή της απορριφθείσης συνταγματικής Συνθήκης που δέσμευε την Ε.Ε. στο νεοφιλελευθερισμό, απέρριπτε την κοινωνική Ευρώπη, καλλιεργούσε τη στρατικοποίηση και την εξάρτηση από τις ΗΠΑ και συντηρούσε το έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία της Ε.Ε. με οπισθοχώρηση στα όποια βήματα πολιτικής ενοποίησης και αποδυνάμωση της Χάρτας Δικαιωμάτων. Η υιοθέτηση της νέας Συνθήκης έγινε χωρίς δημοκρατικές εγγυήσεις, δηλαδή χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, χωρίς Συντακτική Συνέλευση, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου  και των εθνικών Κοινοβουλίων και χωρίς πρόθεση διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για την επικύρωσή της.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς λένε όχι στο σχέδιο της νέας ευρωπαϊκής Συνθήκης και ζητάνε δημοψηφίσματα στην Ελλάδα και όλα τα κράτη μέλη για την επικύρωσή της.

Εμπνεόμενοι από ένα αριστερό ευρωπαϊσμό, θεωρούμε ότι η αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού οράματος απαιτεί ριζικά διαφορετικές πολιτικές από τις σημερινές. Επιδίωξή μας είναι η οικοδόμηση μιας ενωμένης, ειρηνικής, δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής Ευρώπης, ανεξάρτητης από τις ΗΠΑ. Η Ε.Ε. χρειάζεται Σύνταγμα συνώνυμο με τη δημοκρατία, την ελευθερία, την κοινωνική προστασία, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της Ειρήνης».

To Γραφείο Τύπου