Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/10/2007

Ανακοίνωση Τμήματος Οικολογίας ΣΥΝ σχετικά με τη σημερινή ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης στο Ελληνο-Βρετανικό Επιμελητήριο

Σχετικά με τη σημερινή ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια στο Ελληνο-Βρετανικό Επιμελητήριο με θέμα: «Κλιματικές Αλλαγές και Ενέργεια. Η Διάσταση της Εταιρικής Ευθύνης» το τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος του Συνασπισμού, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:  

Ο Υπουργός Ανάπτυξης στην ομιλία του ξέχασε να αναφέρει ότι εναντίον της χώρας μας (μεταξύ άλλων χωρών) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νομική διαδικασία, επειδή δεν έχει καταστρώσει εθνικό Σχέδιο  Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης. Όπως προβλέπει η Οδηγία 2006/32, κάθε κράτος – μέλος πρέπει να διαμορφώσει ένα τέτοιο σχέδιο στο οποίο θα αναφέρονται συγκεκριμένα οι στόχοι, οι μηχανισμοί, τα κίνητρα και τα πλαίσια προκειμένου η συνολική εγχώρια κατανάλωση ενέργειας να μειωθεί κατά τουλάχιστον 9% την περίοδο 2008-2016. Θυμίζουμε επίσης πως η Ελλάδα είναι μια από τις 3 χώρες που δεν έχουν ενσωματώσει την Οδηγία του 2002 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, θέμα για το οποίο η Επιτροπή έχει ήδη κινηθεί δικαστικά εναντίον της χώρας μας.

Η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να καταστρώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για εξοικονόμηση ενέργειας, ακόμα και όταν είναι νομικά υποχρεωμένη να το κάνει, είναι δηλωτική ενός αναπτυξιακού μοντέλου δεκαετιών που προσπαθεί να ικανοποιήσει μια ανεξέλεγκτα αυξανόμενη κατανάλωση με τον λιγότερο βιώσιμο, τον πιο πρόχειρο και φτηνό, αλλά κερδοφόρο τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας:  λιγνίτης και μαζούτ για ηλεκτροπαραγωγή,  αυτοκινητόδρομοι για τις μεταφορές, ενεργοβόρα κτίρια  για τις οικιστικές ανάγκες.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος