Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/10/2007

Περιοδεία Αλ.Αλαβάνου στο Ηράκλειο

Κατά την διάρκεια της περιοδείας του στον Νομό Ηρακλείου ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων. Μετά τις συναντήσεις ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων τόνισε:

«Συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών στο Ηράκλειο, συναντηθήκαμε σήμερα με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Ηρακλείου και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, ενώ το απόγευμα θα έχουμε συναντήσεις με τα Δημοτικά Συμβούλια και κατοίκους στις Μοίρες, το Τυμπάκι και το Πετροκεφάλι προκειμένου να δώσουμε τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρωμένες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το αγροτικό πρόβλημα στην Κρήτη.

Πρέπει να πω ότι νιώθω μια μεγάλη ανησυχία και μια απογοήτευση. Φοβάμαι ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να καλέσουμε τον παπά για να κάνει την κηδεία στην κτηνοτροφία -πρώτʼ από όλα- η οποία είναι σε ασφυκτική κατάσταση αλλά και σε άλλους δυναμικούς στο παρελθόν και κατά τη γνώμη μου δυναμικούς και στο μέλλον, κλάδους της αγροτικής παραγωγής στο Νομό Ηρακλείου, όπως είναι  η αμπελουργία.

Έχει υπάρξει ένα έλλειμμα σχεδιασμού και πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιφερειακή μελέτη για την Κρήτη για τα θέματα της αγροτικής οικονομίας που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει καν την αμπελουργία. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε την εποχή που πιστεύαμε ότι απλώς με επιδοτήσεις, οι οποίες είχαν και άλλο μέγεθος, θα μπορούσε να κυλήσει η αγροτική οικονομία.

Πρέπει να γίνουν βαθιές παρεμβάσεις και σχεδιασμός σε όλα τα ζητήματα όπως η διαχείριση του νερού, η δημιουργία υποδομών, η αναδιάρθρωση ποικιλιών οι οποίες θα έχουν δυνατότητα βιωσιμότητας. Χρειάζεται δηλαδή μια μεγάλη αγροτική επανάσταση η Κρήτη.

Παράλληλα, εμείς θα παρέμβουμε σε μια σειρά ζητήματα όπως η μείωση του κόστους των ζωοτροφών και η διευκόλυνση των κτηνοτρόφων, η αναδιάρθρωση στο θέμα της σταφίδας με την έννοια της ποικιλίας και η στήριξή της από την πολιτεία, το ζήτημα της αγροτικής σύνταξης και του να συμπεριληφθούν οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ στο θεσμό του ΕΚΑΣ, καθώς  και μια σειρά άλλα ζητήματα που επιδιώκουμε και θέλουμε τώρα που υπάρχει βουλευτής της Αριστεράς στο Ηράκλειο, να είναι χρήσιμος για τους αγρότες».

To Γραφείο Τύπου