Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/11/2005

Ο Αλέκος Αλαβάνος ζωντανά στον αέρα από τον Ραδοσταθμό Best: "Αν υπήρχε το ΕΣΡ στην αρχαία Ελλάδα δεν θα υπήρχε ο Αριστοφάνης"

"Πρέπει αυτή η απόφαση, που είναι ντροπή για τη δημοκρατία και τη διακίνηση ιδεών στη χώρα του Αριστοφάνη, να ανακληθεί άμεσα από το ΕΣΡ".

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος αποτελούμενη από τους Ν.Βούτση, υπεύθυνο Τύπου και Επικοινωνίας και μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και τον Σπ.Λυκούδη, υπεύθυνο για την πολιτιστική πολιτική και μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, και αντιπροσωπεία της Νεολαίας από τους T.Κορωνάκη, Γραμματέα και Γ.Μπουρνούς, επισκέφθηκε σήμερα το ραδιοσταθμό Best που απειλείται με διακοπή λειτουργίας του ύστερα από απόφαση του ΕΣΡ.

Ο Αλ. Αλαβάνος συμμετείχε στην εκπομπή του Γρ. Ψαριανού, που βγήκε ζωντανά στον αέρα του ραδιοσταθμού.

Κατά τη διάρκειά της ο Πρόεδρος του ΣΥΝ διαβεβαίωσε το σταθμό ότι η απόφαση αυτή του ΕΣΡ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και τόνισε ότι η σάτιρα και η ελευθερία του λόγου είναι ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας.

Ανάμεσα στα άλλα ο Αλ. Αλαβάνος υπογράμμισε τα εξής:

«Ο BEST δεν θα κλείσει. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να υπάρχει πάλι ένας αέρας λογοκρισίας σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που έχουμε να το δούμε δεκαετίες στη χώρα μας. Σκέφτομαι ότι είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που το ΕΣΡ δεν λειτουργούσε στην αρχαία Αθήνα. Διότι αν υπήρχε στην αρχαία Αθήνα, δεν θα είχαν φτάσει μέχρι τις μέρες μας, ούτε και θα υπήρχαν η Λυσιστράτη, οι Όρνιθες, ο Αριστοφάνης, δεν θα υπήρχε τίποτα. Νομίζω ότι υπάρχει παν-κινητοποίηση από κάθε άνθρωπο που θέλει να έχει την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, και που πιστεύει ότι στοιχείο της κουλτούρας μας είναι η κριτική σάτιρα και αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να αναγνωρίσουμε στο ΕΣΡ το δικαίωμα να έχει κάνει λάθος και να περιμένουμε την επόμενη συνεδρίασή του όπου οφείλει να ανακαλέσει αυτή την απόφαση.

Στη σάτιρα δεν μπαίνουν οι ίδιοι κώδικες με μια πολιτική ομιλία, και θυμίζω την υπόθεση του Στάθη στην Ελευθεροτυπία. Η ελεύθερη, ακραία και σκωπτική κριτική είναι στοιχείο της δημοκρατίας.

Νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι η σάτιρα δεν έχει όρια, απλώς αυτός που κάνει τη σάτιρα κρίνεται από το κοινό.»

Σε υπαινιγμό του Γρ. Ψαριανού για το ότι μπορεί η απόφαση αυτή του ΕΣΡ να έχει σχέση με αναδιανομή συχνοτήτων ή και με άλλα συμφέροντα, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε ότι «πολλές φορές σε ενοχλεί ο ισχυρός σου γείτονας και επειδή δεν μπορείς να τα βάλεις μαζί του ρίχνεις μια σφαλιάρα στο γιο σου. Αν ισχύει αυτή η λογική, το ΕΣΡ επιδεικνύει τη δύναμή του σε εντελώς λαθεμένη κατεύθυνση και δεν την ασκεί εκεί που θα έπρεπε να την ασκεί, εκεί που θα εκτιμούσαμε αυτή την άσκηση ισχύος για την προστασία της ελευθερίας των ΜΜΕ.»

Σε ερώτηση του Γρ. Ψαριανού, αν αυτή η απόφαση ξεκίνησε από την Εκκλησία ή αν ήταν αυτόκλητη, ο Αλ. Αλαβάνος είπε χαρακτηριστικά:

«Μπορεί να μην ξεκίνησε καν από την Εκκλησία, μπορεί να ξεκίνησε από πιο ψηλά, από τον ίδιο το Θεό. Ο αρχιεπίσκοπος προχθές είπε ότι ο Θεός είναι μεγάλος, ότι έρχεται η επόμενη μέρα και ότι το να εμφανίζεται η διαφθορά σε εξωεκκλησιαστικούς χώρους είναι έργο του Θεού. Πιθανόν το να παίρνει μέτρα το ΕΣΡ ενάντια σε μια σατιρική προς την Ιεραρχία εκπομπή, να είναι κι αυτό έργο του Θεού. Επομένως κανείς δεν ξέρει πώς ξεκίνησε αυτή η απαγόρευση. Ξέρει όμως πώς θα καταλήξει. Αυτή απόφαση, η οποία είναι ντροπή για τη δημοκρατία και τη διακίνηση των ιδεών στη χώρα του Αριστοφάνη, πρέπει να ανακληθεί άμεσα από το ΕΣΡ.»

To Γραφείο Τύπου