Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/10/2007

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει και ζητά να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή

Δημ.Παπαδημούλης: "Ο Ευρωπαίος πολίτης ανταμείβει τον θεσμό με την εμπιστοσύνη του"

Υπερψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με ευρύτατη πλειοψηφία, η έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για το 2006. Το Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την στήριξή του στο έργο του κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου και κάλεσε τα υπόλοιπα όργανα της ΕΕ να πράξουν το ίδιο και να προχωρήσουν στην αναθεώρηση του καταστατικού λειτουργίας του Διαμεσολαβητή, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη ευκολία στα καθήκοντά του.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, που έγινε με τη συμμετοχή του κ. Διαμαντούρου, δήλωσε:

" Η έκθεση με τις δραστηριότητες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή είναι ένας ικανός τρόπος για να διαπιστώσει κανείς το πώς βλέπουν οι πολίτες την Ευρώπη και πώς είναι δυνατόν τα όργανά της να βελτιώνονται και τους εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο. Ενάντια στη γενικότερη τάση έλλειψης ενδιαφέροντος για την Ευρώπη, διαπιστώνουμε ότι η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στο θεσμό του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, αυξάνεται κατακόρυφα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι προσφυγές των Ευρωπαίων πολιτών διπλασιαστήκαν το 2004 και παραμένουν στο ίδιο υψηλό επίπεδο - 3 830 καταγγελίες για το έτος 2006. Δυστυχώς όμως μειώθηκαν οι υποθέσεις που λύθηκαν με φιλικό διακανονισμό μεταξύ του οργάνου και του καταγγέλλοντα, καθώς και το ποσοστό συμμόρφωσης των θεσμικών οργάνων με τις υποδείξεις του Διαμεσολαβητή. Είναι επομένως αναγκαία μία πιο ουσιαστική προσπάθεια από την πλευρά όλων των οργάνων της διοίκησης ιδίως της Κομισιόν.

Αυτό που χρειάζεται για να λειτουργούν καλύτερα και να καταξιώνονται οι θεσμοί, πέρα από τις προσωπικότητες που τις εκπροσωπούν, είναι η ενίσχυσή τους. Για το λόγο αυτό, η αναθεώρηση, του καταστατικού του Διαμεσολαβητή, όπως ζητά και ο ίδιος για τη διευκόλυνση της εργασίας του, πρέπει να προχωρήσει άμεσα."

To Γραφείο Τύπου