Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/10/2007

Σειρά συναντήσεων στη Σόφια του Πάνου Τριγάζη

Ευρεία απήχηση της πρότασης του ΣΥΝ για Βαλκανικό Οικολογικό Χάρτη

Σειρά συναντήσεων είχε σήμερα στη Σόφια ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής των ΣΥΝ, στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στα ζητήματα της διαβαλκανικής συνεργασίας, της υπεράσπισης της ειρήνης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Πρασίνου Κόμματος Αλεξάντερ Καρακατσάνοφ, πρώην δήμαρχο της Σόφιας, καθώς και με το μέλος της Γραμματείας του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού κόμματος Αντόν Κούτεφ. Επίσης συναντήθηκε με την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Κινήματος Σταθερότητας και Προόδου Αλίντα Ρίζοβα.

Στη διάρκεια των συναντήσεων υπογραμμίστηκε η σημασία της ανάπτυξης της διαβαλκανικής συνεργασίας προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής, της κοινής τους ανάπτυξης και ως σταθερό υπόβαθρο για την υπόθεση της ειρήνης. Εκτιμήθηκε η σοβαρότητα του προβλήματος του Κοσόβου και η ανάγκη επίλυσης του στο πλαίσιο του ΟΗΕ στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Εκθέτοντας τις θέσεις του ΣΥΝ και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Π.Τριγάζης τάχθηκε υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού όλων των βαλκανικών χωρών αλλά εναντίον της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Ευρεία απήχηση βρήκε η πρόταση του ΣΥΝ για ένα Βαλκανικό Οικολογικό Χάρτη ως ένα πλαίσιο αρχών, στόχων και κοινών δράσεων στην περιοχή, που χαρακτηρίζεται από έντονη αλληλεξάρτηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ταυτότητα απόψεων διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του Π. Τριγάζη με τον Αλεξάντερ Καρακατσάνοφ, όπου συμφωνήθηκε και η ανάπτυξη των σχέσεων του ΣΥΝ με το Βουλγάρικο Πράσινο Κόμμα.

Σʼ όλες τις συναντήσεις, κοινή ήταν η διαπίστωση για το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και κοινό το ενδιαφέρον για την παραπέρα ανάπτυξή τους προς όφελος των δύο χωρών αλλά και της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλα τα Βαλκάνια.

Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Μολδαβία

Συνέδριο για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με την αριστερά της Ανατολικής Ευρώπης πραγματοποιείται στις 27 και 28 Οκτωβρίου 2007 στο Κισινάου, το οποίο φιλοξενεί το κόμμα Κομμουνιστών της Μολδαβίας. Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τον ΣΥΝ θα εκπροσωπήσει στο Συνέδριο ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης, οποίος βρίσκεται από σήμερα στο Κισινάου για συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και εκπροσώπους της εκεί ελληνικής κοινότητας.

To Γραφείο Τύπου