Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/10/2007

Συνέντευξη του Δ.Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Πην. Γαβρά) για τις πολιτικές εξελίξεις δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για το Μακεδονικό

Στα 15 χρόνια που πέρασαν κλωτσώντας την ιστορική ευκαιρία του 1992, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ είπε όχι στο πακέτο Πινέιρο υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα χειροτέρεψαν. 123 χώρες αναγνώρισαν τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ. Δεν πρέπει να καλλιεργούμε αυταπάτες για τον δήθεν τρομερά θετικό ρόλο του κ. Νίμιτς, ο οποίος δεν κάνει τίποτε αν δεν συνεννοηθεί με το Στέητ Ντιπάρτμεντ. Επί πλέον το 1995, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σύμφωνη γνώμη της ΝΔ υπέγραψε την ενδιάμεση συμφωνία με την οποία ονομάζεται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η γειτονική χώρα και μπαίνει στον ΟΗΕ με αυτό το όνομα. Η Αθήνα δεσμεύτηκε ότι δεν θα φέρει εμπόδια στην ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς με το όνομα FYROM. Αυτά πρέπει να τα λέμε στους πολίτες και να μην τους φορτίζουμε ψηφοθηρικά καπηλευόμενοι τα συναισθήματά τους. Αν λοιπόν η Ελλάδα θέλει να βάλει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ως FYROM θα πρέπει να καταγγείλει την ενδιάμεση συμφωνία που υπέγραψε και τηρεί πιστά 12 χρόνια. Δεν ξέρω τι λέει ο έλληνας πρωθυπουργός και η ελληνίδα υπουργός εξωτερικών για το θέμα αυτό. Δεν έχουν ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε τον ΣΥΝ και δεν έχουν ούτε διάθεση απʼ ότι βλέπω να συγκαλέσουν τους πολιτικούς αρχηγούς.          

Μακάρι να πετύχει αυτή η νέα διαπραγμάτευση που γίνεται σε δυσκολότερες διεθνείς συνθήκες. Αν μας είχαν ακούσει τότε που μας κατηγορούσαν διάφοροι σκοπιανοφάγοι ως ενδοτικούς θα είχαμε επιτύχει αυτό που τώρα επιδιώκουμε. Κάθε χρόνο τα πράγματα χειροτερεύουν και μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση, τον μόνο διεθνή οργανισμό που κρατάει το τυπικό FYROM, ιδιαίτερα την ώρα που οι αμερικανοί «φίλοι μας» έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα Μακεδονία. Επιτρέψτε μου να είμαι κουμπωμένος σε αυτή την υποκριτική διγλωσσία των ΗΠΑ, γιατί θυμάμαι τον μπαμπά Μπους που είχε έλθει εδώ με κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1991 και είχε τάξει ότι θα λύσει άμεσα το Κυπριακό.

Δεν πρέπει να σκοπιανοποιηθεί και πάλι η πολιτική μας ζωή, γιατί όσες φορές ασκήθηκε εξωτερική πολιτική με κριτήρια εσωτερικής κατανάλωσης, ζημιώθηκε το συμφέρον της χώρας.

Για την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Και μόνο το γεγονός ότι από τους κυβερνητικούς κόλπους ένα μήνα μετά τις εκλογές κραδαίνεται το ενδεχόμενο νέων εκλογών αποτελεί κατάντια για την χώρα και ομολογία αποτυχίας. Το ότι κάποιοι βουλευτές της ΝΔ διαφοροποιούνται, πέρα από προσωπικές πικρίες, δείχνει και την αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει ακόμη και τους δικούς της.

Για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ

Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να συζητήσει πολιτικά τα αίτια μιας μεγάλης ήττας του οξύνει και την κρίση ηγεσίας και την κρίση ταυτότητας. Πιστεύω ότι η 12η Νοεμβρίου θα είναι για το κόμμα αυτό πολύ δυσκολότερη από την 11η.

To Γραφείο Τύπου