Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/10/2007

Όχι στην «αντιπυραυλική ασπίδα» - Όχι σε νέο ψυχρό πόλεμο.

Ανακοίνωση του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς

Με την ευκαιρία της «Εβδομάδας του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό» (24-31 Οκτωβρίου), το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ δίνει στη δημοσιότητα την ακόλουθη διακήρυξη που υιοθέτησε ομόφωνα η 32η Σύνοδος του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς (ΦΕΝΑ) στο Ελσίνκι (5-7 Οκτωβρίου 2007).

Στη Σύνοδο συμμετείχαν τα κόμματα: Αριστερή Συμμαχία Φινλανδίας, Αριστερό Κόμμα Σουηδίας, Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Δανίας, Κοκκινοπράσινη Συμμαχία Δανίας, Αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Αριστερά Γερμανίας, Γαλλικό Κ.Κ. . Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, ΑΚΕΛ, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Εσθονικό Αριστερό Κόμμα, Πορτογαλλικό ΚΚ, Αριστερό Μπλοκ Πορτογαλίας, Πρωτοβουλία για την Καταλονία/ Ισπανία, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ.

Το κείμενο της Διακήρυξης είναι το ακόλουθο:

Aνησυχούμε έντονα για τους νέους κινδύνους για την ειρήνη στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο που πηγάζουν από τα σχέδια του «πολέμου των άστρων» της κυβέρνησης Μπους.

Το σχέδιο των ΗΠΑ για την λεγόμενη «Εθνική Πυραυλική Άμυνα» ( National Missile Defense – NMD) δεν είναι ούτε «εθνικό» ούτε «αμυντικό». Αποτελεί παγκόσμια απειλή και μείζον Ευρωπαϊκό πρόβλημα, ειδικότερα μετά την απόφαση των κυβερνήσεων της Πολωνίας και της Τσεχίας να συμμετάσχουν εγκαθιστώντας ένα ραντάρ και 10 πυραύλους αναχαίτισης στα εδάφη τους. Συνιστά σοβαρό πισωγύρισμα στις προσπάθειες αναβίωσης της διεθνούς διαδικασίας πυρηνικού αφοπλισμού. Θα τροφοδοτήσει  νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών και μπορεί να οδηγήσει σε νέο ψυχρό πόλεμο. Σημαντικές συμφωνίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, όπως η ιστορική συνθήκη ΗΠΑ ΕΣΣΔ του 1987 για την κατάργηση των Ευρωπυραύλων απειλούνται σοβαρά.

Όντας πλήρως δεσμευμένοι στον αγώνα κατά του μιλιταρισμού και του πολέμου, οι συμμετέχοντες στην Συνάντηση του ΦΕΝΑ στο Ελσίνκι, 5-7 Οκτώβρη 2007, αντιπρόσωποι δεκαπέντε Αριστερών ευρωπαϊκών κομμάτων

Είμαστε πλήρως αντίθετοι με το σχέδιο αυτό και καλούμε όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αρνηθούν να συμμετάσχουν στην πραγματοποίηση του και να εργαστούν για αναζωογόνηση της διαδικασίας πυρηνικού αφοπλισμού μέσω του ΟΗΕ και για ένα συλλογικό πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας, βασισμένο στις αρχές του ΟΑΣΕ, με την συμμετοχή και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των άλλων κρατών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

Ζητούμε τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης για τη μη-διασπορά των πυρηνικών όπλων (NPT), τόσο από τις πυρηνικές δυνάμεις όσο και από όλα τα μη-πυρηνικά κράτη. Η Συνθήκη αυτή χρειάζεται να ενισχυθεί μέσω μιας Διάσκεψη του ΟΗΕ και να είναι συνολικά σεβαστή τόσο από πυρηνικές όσο και από μη-πυρηνικές χώρες. Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς και τις κυβερνήσεις άλλων χωρών να κυρώσουν την Συνθήκη για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών δοκιμών. Ζητούμε την απόσυρση όλων των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ που βρίσκονται ακόμα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Λέμε «ΟΧΙ»  στο δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος» και στην θεωρία των «προληπτικών πολέμων»

Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση για κινητοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στην  πιο πλατιά βάση  για μια Ευρώπη και έναν κόσμο  χωρίς πυρηνικά όπλα»

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων