Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
29/10/2007

Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Κισινάου. Διάλογος για κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων ανατολικής και δυτικής Ευρώπης.

Γέφυρα διαλόγου των αριστερών δυνάμεων της δυτικής και ανατολικής Ευρώπης αποτέλεσε το Κισινάου, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε διάσκεψη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μόλδοβα Βλαδιμίρ Βορόνιν, με την ιδιότητα του  ως Πρόεδρος του Κόμματος Κομμουνιστών της χώρας του. Την  εναρκτήρια ομιλία εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έκανε ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ.

«Η απόκρουση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο -τόνισε ο Π.Τριγάζης -αποτελεί προτεραιότητα σήμερα για τις αριστερές δυνάμεις και τα κοινωνικά κινήματα. Υπάρχουν πολλά πεδία συνεργασίας για τις αριστερές δυνάμεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ είναι σημαντικός χώρος δράσης για το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά ο ορίζοντας μας είναι πανευρωπαϊκός και παγκόσμιος».

Στη διάσκεψη συμμετείχαν, μαζί με πολυμελή αντιπροσωπεία του Μολδαβικού κόμματος, αντιπροσωπείες της Αριστεράς Γερμανίας, του Γαλλικού Κ.Κ., της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, του Αριστερού Μπλοκ Πορτογαλίας, του ΑΚΕΛ, του Αυστριακού Κ.Κ., του ΣΥΝ, του Αριστερού Κόμματος Εσθονίας, του Κ.Κ. Τσεχίας, του Κ.Κ. της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας, του Κ.Κ. Λευκορωσίας, του Κόμματος Κομμουνιστών Λευκορωσίας, του Κ.Κ. Καζακστάν και του Κ.Κ. Κιργιστάν.

Ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήταν πλούσιος και κατατέθηκαν πολλές προτάσεις πανευρωπαϊκής κοινής δράσης των δυνάμεων της αριστεράς, με έμφαση στην υπεράσπιση της ειρήνης και των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, την προώθηση της δημοκρατίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκτενής αναφορά έγινε στο ρόλο των κοινωνικών κινημάτων, στις δυνατότητες και δυσκολίες που υπάρχουν στις διάφορες χώρες για την ανάπτυξή τους, αλλά τονίστηκε και η σημασία της κοινής δράσης της αριστεράς σε θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Μολδαβία, ο Π. Τριγάζης είχε συναντήσεις και αντάλλαξε απόψεις με κυβερνητικούς παράγοντες και για την παραπέρα ανάπτυξη των ελληνο-μολδαβικών σχέσεων. Επίσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας, Βλαδίμηρο Γιάνιεφ, και τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό Γιώργο Ηλιάδη.

To Γραφείο Τύπου