Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/10/2007

Συνέντευξη Προέδρου ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Θ. Σιαφάκα)

Για Σκοπιανό

-    Αυτό που λέγαμε ότι πρέπει να αποφύγουμε... φαίνεται ότι επιστρέφει. Αναφέρομαι στη σκοπιανοποίηση της πολιτικής μας ζωής. Θάθελα ένα πρώτο σχόλιο...

Αυτό είναι ένα δείγμα αδυναμίας και ανικανότητας των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων, και πρώτα απ' όλα της κυβέρνησης, να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ζητήματα που έχει η χώρα μας. Και είναι ζητήματα που έχουν σχέση με την κοινωνική κατάσταση. Ένας κόσμος πλήττεται και πιέζεται από την ακρίβεια, την ανεργία κ.λπ., τα οικολογικά ζητήματα, τα αναπτυξιακά ζητήματα. Και έχουμε αναδείξει ένα θέμα, το οποίο θα έπρεπε να ήταν, θάλεγα, δευτερεύον και τριτεύον στην ίδια την εξωτερική πολιτική, το έχουμε αναδείξει σε πρωτεύον, όπου παίζονται διάφορα παιχνίδια, πολιτικά, εκλογικά ή επικοινωνιακά.

-    Φαίνεται ότι το θέμα αυτό επιστρέφει με τους ίδιους ή κάποιους από τους όρους της δεκαετίας του '90. Πιστεύετε ... ότι είμαστε κοντά σε μια σύνθετη ονομασία;....

Δυστυχώς είμαστε πιο μακριά απ' ότι θα ήμασταν, διότι υπήρξαν ευκαιρίες και δυνατότητες για σύνθετη ονομασία, οι οποίες εύκολα, μπροστά σε δημαγωγικούς και εκλογικούς πειρασμούς, εγκαταλείφθηκαν στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, αυτός είναι ο μόνος δρόμος, μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία.

Πιστεύω ότι πρέπει να απομυθοποιήσουμε αυτό το ζήτημα. Δεν είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα αυτό. Και μ' αυτή την έννοια, αυτό που χρειάζεται είναι μια ηρεμία, μια ψυχραιμία και μια αποστασιοποίηση απ' όλους αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν εθνικιστικό πυρετό και να δούμε τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία και η χώρα μας.

-    Ασφαλώς δεν είμαστε σε μία φάση που θα πρέπει να έχουν ρόλο και συμμετοχή οι «ζητω-πόλεμοι»... Από την άλλη όμως αισθάνεστε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτό το θέμα;... Ας λέγονται όπως θέλουν να λέγονται...

Στην πολιτική δεν εγκαταλείπεις τίποτα και δεν μπορείς να εγκαταλείψεις τίποτα. Δεν γίνεται να το εγκαταλείψεις στην τύχη του. Ίσα-ίσα πολλές φορές στην εξωτερική πολιτική αυτό κάνουμε. Δηλαδή, υπάρχουν διάφορες δυνάμεις που πουλάνε έναν εθνικό παληκαρισμό και πιέζουν τα μεγαλύτερα κόμματα, με αποτέλεσμα τα μεγάλα ζητήματα να εγκαταλείπονται στην πορεία τους και να δημιουργούνται τετελεσμένες καταστάσεις, οι οποίες κάνουν πιο δύσκολες τις επιλογές. Αυτό έχουμε δει στο Κυπριακό, για παράδειγμα.

-    Αισθάνεστε ότι υπάρχει ένα είδος διολίσθησης από την πλευρά της πολιτικής που ασκεί η Ν.Δ. και η κυβέρνηση προς την πολιτική Καρατζαφέρη;....

Πιστεύω ότι αισθάνεται πιέσεις όχι μόνο από τον κ. Καρατζαφέρη, που αναφέρετε, αλλά από τους διάφορους Ψωμιάδηδες, τους οποίους εκτρέφει στους κόλπους της. Έχει το είδος του Καρατζαφέρη μέσα στους ίδιους τους κόλπους της η Ν.Δ. κι αυτό γίνεται αισθητό πολύ πιο έντονα σήμερα, όταν έχουμε μια κυβέρνηση 152 βουλευτών.

-    Πιστεύετε ότι είμαστε κοντά σ' ένα βέτο ή, με το δίλημμα του βέτο, η χώρα μπορεί να ξαναζήσει σύντομα εκλογές;...

Κάπου θα πρέπει να είμαστε και πιο σοβαροί με τις εκλογές. Κάναμε πριν από λίγο εκλογές την ώρα που καίγονταν τα δάση και ήμασταν σε μια περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας για τις πυρκαγιές. Τώρα μιλάμε για εκλογές για το όνομα των Σκοπίων, δηλαδή για ένα ζήτημα το οποίο με καμία έννοια δεν είναι ούτε καν στην εξωτερική μας πολιτική κεντρικό. Θα έλεγα ότι είναι αστείο. Θα έλεγα ότι παίζονται πολλά παιχνίδια μ' αυτό το ζήτημα και δεν θα έπρεπε.

-    Όπως για παράδειγμα;...

Υπάρχουν κύκλοι στη Ν.Δ. οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια συνοχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Υπάρχουν κύκλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θέλουν να δείξουν ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών κι ότι αυτοί είναι ικανοί να αντιπαρατεθούν με τον κ. Καραμανλή με καλύτερο τρόπο.

Νομίζω ότι κάπου θα έπρεπε να σταματήσει αυτό. Κάπου θα έπρεπε να σταματήσει το παιχνίδι με την εξωτερική πολιτική και με τις εκλογές. Κάπου θα πρέπει να δούμε πού οδηγούν οι εθνικιστικοί παροξυσμοί. Aς ρίξουμε μια ματιά στη σημερινή Τουρκία. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή να την πιάνει ένας πυρετός εθνικισμού που τη βάζει σε κινδύνους.  Ξαναλέω, με ψυχραιμία και ηρεμία να λύσουμε ένα μικρό, κατά τη γνώμη μου, ζήτημα, που είναι το ζήτημα του να βρεθεί μια φόρμουλα η οποία και στο θέμα του ονόματος, χωρίς πια να φοβόμαστε την χρήση του όρου Μακεδονία κ.λπ., θα δώσει μια λύση στις σχέσεις με τους γείτονές μας στο βορρά, οι οποίες κατά τα άλλα είναι πολύ καλές σχέσεις. Μην το ξεχνάμε. Είναι πολύ καλές σχέσεις.

-    Εσείς μέσα και έξω από τη Βουλή θα βοηθήσετε την κυβέρνηση στην περίπτωση μιας σύνθετης ονομασίας ή η στάση σας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας;.. Ποια θα είναι αυτή η σύνθετη ονομασία που ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει ναι;...

Μην μου λέτε, επειδή είμαι βουλευτής, να κάνω βαφτίσια. Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες να βρεθούν λύσεις. Εμείς την πολιτική μας τη διαμορφώνουμε με βάση τις δικές μας τοποθετήσεις. Δηλαδή, αν δούμε μια κυβέρνηση ότι κινείται σε μια κατεύθυνση η οποία είναι αυτή που υποδεικνύαμε επί χρόνια εμείς, θα στηρίξουμε μια τέτοια άποψη. Αν όχι, δεν θα στηρίξουμε. Εξαρτάται βέβαια και από το συνολικό πλαίσιο.

-    Υπάρχει κι ένα αντικειμενικό πολιτικό πρόβλημα. Ότι υπάρχουν κάποιοι στη Ν.Δ., όπως για παράδειγμα ο κ. Σαλαγκούδης χθες εδώ από τη ΝΕΤ είπε ότι εγώ διαφωνώ ακόμα και με τη σύνθετη ονομασία.. ο κ. Έβερτ.. και αντιλαμβάνεστε ότι μ' αυτή την ισχνή πλειοψηφία η κυβέρνηση για να προχωρήσει σ' ένα τέτοιο ζήτημα έχει ανάγκη και τις άλλες δυνάμεις. Κι εγώ ρωτώ... εσείς θα στηρίξετε την κυβέρνηση στο ενδεχόμενο μιας σύνθετης ονομασίας;...

Εμείς έχουμε πάρα πολλούς λόγους να μην θέλουμε αυτή την κυβέρνηση. Ήμασταν, αν θέλετε, η βασική δύναμη αντιπολίτευσης όλη την προηγούμενη περίοδο. Ρόλο κοινοβουλευτικού στηρίγματος της κυβέρνησης δεν πρόκειται να κάνουμε, ούτε μας απασχολεί αυτό. Εμάς μας απασχολεί η λύση που θα υπάρχει στο κάθε θέμα. Και σ' αυτό το θέμα, ξέρετε, ότι την επιλογή της σύνθετης ονομασίας εμείς την έχουμε προωθήσει και την υποστηρίζουμε, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές αντιδράσεις παλιά.

-    Στο συγκεκριμένο θέμα...

Έχουμε χίλιους λόγους σε μεγάλα ζητήματα, σε πολύ μεγαλύτερα ζητήματα να μην την στηρίξουμε. Τελεία και παύλα σ' αυτό το ζήτημα.

-    Κρίνετε σκόπιμο να συγκληθεί το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών;

Το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα έπρεπε να συγκληθεί για πολύ μεγαλύτερα ζητήματα, όπως είναι το θέμα του περιβάλλοντος. Το είχαμε ζητήσει. Δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Δεν έχουμε ζητήσει εμείς σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Δεν θέλουμε να δραματοποιήσουμε ένα θέμα, το οποίο δεν είναι δράμα. Δυστυχώς εντάσσεται στην ελληνική κωμωδία του επαρχιωτισμού και της καθυστέρησης, όπου αναδείχνει ζητήματα μειωμένης σημασίας κεντρικά κι όπου τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας δεν αντιμετωπίζονται με τις προτεραιότητες που έχουν, όπως είναι τα κοινωνικά, τα οικολογικά κ.ά. Εάν είχα αυτή την άποψη, αντί να ζητήσω -όπως ζητήσαμε και γίνεται την επόμενη Πέμπτη- συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης των πολιτικών αρχηγών για το περιβάλλον, θα την ζητούσα για το όνομα των γειτόνων μας.

Για τις πολιτικές εξελίξεις

-    Αν επέμενα στο προηγούμενο ερώτημα, δεν ήταν για να εισπράξω μια απάντηση από την πλευρά σας για το θέμα των Σκοπίων, αλλά για να διακριβώσω εάν η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πέσει αυτή η κυβέρνηση με οποιονδήποτε τρόπο...

Η πρόθεση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι να δώσει τη μάχη του για τα μεγάλα κοινωνικά, οικολογικά και άλλα ζητήματα. Και γι αυτό, αν δείτε και την κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα, δεν καθορίζεται από το Σκοπιανό, ούτε από τις ανησυχίες του Μητροπολίτη Άνθιμου. Καθορίζεται από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας μας. Και γι αυτό έχουμε, με πρωτοβουλία δικιά μας, συζήτηση για το Ασφαλιστικό, με επερώτηση που καταθέτουμε. Συζήτηση σε τρεις ημέρες για τα Οικολογικά, με αίτημα που θέσαμε για προ ημερήσιας διάταξης παρουσία των πολιτικών αρχηγών.

-    Πολλοί θεωρούν ότι ο βηματισμός του πολιτικού μας συστήματος είναι τέτοιος που θα επιτρέψει αναδιατάξεις. Ο προεκλογικός σας λόγος είχε μια τέτοια κατεύθυνση. Πιστεύετε ότι οδηγούμαστε σε κάτι καινούργιο και βλέπετε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σ'αυτό το καινούργιο;...

Νομίζω ότι είμαστε σε μια κατάσταση που είναι πολύ διαφορετική από την κατάσταση που ήμασταν πριν το καλοκαίρι. Δηλαδή, αυτό που λέγαμε εμείς, ότι πάμε σ'ένα τέλος εποχής του δικομματισμού, το βλέπουμε να εξελίσσεται ή να είναι ένα ενδεχόμενο σοβαρό. Διότι, από τη μια έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση σε βαθιά κρίση ταυτότητας και σε έντονη εσωτερική αντιπαράθεση, από την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να κάνει τον παιδονόμο και να μαζέψει τους βουλευτές της, με μια πλειοψηφία δύο εδρών. Κι αν σ' αυτό συμπληρώσει κανείς και τα μηνύματα των εκλογών, για παράδειγμα ο δικομματισμός στα μεγάλα αστικά κέντρα 70%, που δίνουν τον τόνο και καθορίζουν και την πορεία για ολόκληρη τη χώρα ή την μεγάλη μείωσή τους στη νέα γενιά, θα έλεγα ότι αυτό γίνεται. Θα έλεγα ότι σ' αυτό έχει συμβάλει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, που ρωτάτε, είναι πολύ δελεαστικό και πολύ γοητευτικό για μας. Δεν είναι εύκολο.

-    Δηλαδή αν θα μπορούσε να μετεξελιχθεί ο ΣΥΝ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε κόμμα εξουσίας.. Σας το θέτω ευθέως...

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς επιδιώκει να έχει τα μεγαλύτερα αποτελέσματα, να αναδειχθεί και σε μια επιλογή που θα μπορούσε να ήταν εξουσία, αλλά όχι με τη γνωστή συνταγή: εγκαταλείποντας τις θέσεις του, εγκαταλείποντας τον ριζοσπαστισμό του, εγκαταλείποντας τα κινήματα, εγκαταλείποντας την κοινωνία, εγκαταλείποντας τις αξίες και ιδέες της Αριστεράς.

Επομένως, αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Δεν είναι κάτι έξω από τη λογική, αλλά η πραγματικότητα πάντα δημιουργεί πάρα πολλές δυσκολίες. Αυτό που μπορεί να πει κανείς με σιγουριά, νομίζω ότι φαίνεται και από τις έρευνες οι οποίες γίνονται, ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι μια δύναμη η οποία, μετά τις εκλογές, συνεχίζει αυτή την ανοδική της πορεία. Κι αυτό θέλουμε να κάνουμε και να γίνουμε ένα σημείο αναφοράς για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο στη χώρα μας.

-    Κλείνω με το ερώτημα, το οποίο έχει άμεση σχέση με το προηγούμενο. Ο κ. Παπανδρέου χθες στη ΝΕΤ δήλωσε στον κ. Πολίτη ότι δεν θα απέκλεισε να κατεβαίνατε στις εκλογές μαζί, κοινή κάθοδο, κάτι όμως που προϋποθέτει -όπως είπε χαρακτηριστικά- μια διαδικασία ανοιχτών συζητήσεων, ανοιχτών δράσεων... Δημιουργία φόρουμ διαλόγου και συγκρότηση κοινών επιτροπών, είχε πει στο παρελθόν. Εσείς βλέπετε μια τέτοια κοινή κάθοδο;...

Εκλογές είχαμε τώρα. Αν τη βλέπαμε, θα την επιδιώκαμε κιόλας.  Οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες με το ΠΑΣΟΚ. Δεν βλέπω μέσα από τις διεργασίες αυτές το ΠΑΣΟΚ να δείχνει να μετακινείται, ουσιαστικά να κάνει μια τομή σε σχέση με το παρελθόν του στα μεγάλα ζητήματα, είτε αυτά αφορούν στο δημόσιο χώρο, στο κοινωνικό κράτος, στα ζητήματα της παιδείας, στα ζητήματα του περιβάλλοντος, στα ζητήματα των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους. Δεν είδα μια αναδιατύπωση θέσεων από το ΠΑΣΟΚ. Και μ' αυτή την έννοια, δεν είναι δυνατή μια ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ.

Θα ήταν ευκταία βέβαια μια κοινή δράση σε σημεία τα οποία συμφωνούσαμε. Αυτό το επιδιώκαμε και πριν τις εκλογές. Έχουμε αρχίσει και παίρνουμε πάλι πρωτοβουλίες και με λύπη μου σας λέω ότι στην πρόταση που κάναμε, να συνυπογραφεί με τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης μια κοινή επερώτηση για την ανόρθωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, εισπράξαμε μια αρνητική απάντηση από το ΠΑΣΟΚ, όπως εισπράξαμε, για τους γνωστούς λόγους, και από το ΚΚΕ.

To Γραφείο Τύπου