Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/10/2007

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου με τους Οικολόγους-Πράσινους

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, συναντήθηκε σήμερα  με τους Οικολόγους-Πράσινους.

Αμέσως μετά έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είχαμε μια συνάντηση με την αντιπροσωπεία του κόμματος των Οικολόγων-Πρασίνων, και το πρώτο θέμα που συζητήσαμε ήταν η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, για τα θέματα του περιβάλλοντος. Ανταλλάξαμε απόψεις, ήταν πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις τους και σε μια σειρά ζητήματα έχουμε κοινούς στόχους: Από το ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει επιτέλους σε πολιτικές που να ανταποκρίνονται στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου, την ανάγκη να αποκτήσουμε Υπουργείο Περιβάλλοντος που δεν έχουμε, τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, υδάτινων πόρων, διαχείρισης των απορριμμάτων, μια σειρά ζητήματα στα οποία νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να προχωρήσουμε σε κοινούς στόχους, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές που μπορεί να έχουμε σε ορισμένα από αυτά.

Η συζήτηση βέβαια διευρύνθηκε και σε άλλα πολιτικά ζητήματα, αφού συζητήσαμε με εκπροσώπους ενός άλλου κόμματος. Ορισμένα από αυτά είναι το ζήτημα του εκλογικού νόμου, η αντίθεσή μας στην τροποποίηση που θέλει να κάνει η ΝΔ, αλλά και η ανάγκη να προχωρήσουμε σε ένα σύστημα απλής αναλογικής, το οποίο δεν έχει όρια εισόδου και έτσι δεν εμποδίζει σε δυνάμεις οι οποίες έχουν μια αξιόλογη παρουσία, όπως οι Οικολόγοι-Πράσινοι, να βρίσκονται στη Βουλή. Συζητήσαμε επίσης για  την ανάγκη να υπάρξει χρηματοδότηση σε όλα τα κόμματα που έχουν μια σημαντική εμπιστοσύνη από τον ελληνικό  λαό, και σε μια σειρά άλλα ζητήματα στα οποία νομίζω ότι συνεχίζεται ο διάλογος και μπορεί να έχουμε κοινές δράσεις και ανταλλαγές απόψεων.»

Κ.Διάκος (μέλος της διοικούσας επιτροπής Οικολόγων –Πρασίνων)

«Εμείς έχουμε πάρει μια πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε με όλα τα κόμματα της Βουλής, κινούμενοι κυρίως σε τρία θέματα. Το πρώτο θέμα είναι, εν όψει της συζήτησης προ ημερησίας που θα γίνει την Πέμπτη για το περιβάλλον, να προβάλλουμε τις θέσεις του φορέα μας ο οποίος θα έλεγε κανείς ότι είναι προνομιακά τοποθετημένος στο συγκεκριμένο θέμα. Το δεύτερο θέμα που μας απασχολεί είναι η απαράδεκτη νομοθεσία η οποία υφίσταται σε ότι έχει σχέση με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ώστε κόμματα τα οποία έχουν μια πολύ μικρή παρουσία και πολύ μικρά οικονομικά να αποκλείονται από τη δυνατότητα της κρατικής χρηματοδότησης. Και το τρίτο θέμα το οποίον επίσης  θεωρούμε πάρα πολύ σοβαρό και έχει σχέση με την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, είναι να αλλάξει ο εκλογικός νόμος προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης συμμετοχής των μικρότερων κομμάτων, ανεξαρτήτως των όποιων προβλημάτων μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κόμματα που διαχειρίζονται την κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι έχουν λόγο ύπαρξης οι Οικολόγοι-Πράσινοι μέσα στη Βουλή και από πλευράς πολιτικής και από πλευράς απήχησης στην ελληνική κοινωνία αλλά και από πλευράς συμπεριφοράς και προτάσεων που είναι αναγκαίες σήμερα για να δούμε λίγο καλύτερα τα πράγματα στη χώρα μας, έτσι όπως το πολιτικό σκηνικό δεν μας βοηθάει και αυτό το διαπιστώνουμε όλοι μας.»

 Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, ο κ. Διάκος απάντησε ότι «το θέμα αυτό δεν τέθηκε από καμία πλευρά. Έχουμε πει- και είναι πάγια θέση και των δύο πολιτικών φορέων- ότι σε πάρα πολλά θέματα στα οποία κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, με τους ίδιους στόχους, στις καθημερινές δράσεις θα βρισκόμαστε μαζί και θα δίνουμε τις μάχες μας για να αλλάξουν τα πράγματα, διατηρώντας ο καθένας τη δική του αυτόνομη πολιτική παρουσία στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Είναι προφανές ότι είναι δύο διαφορετικά πολιτικά κόμματα τα οποία βρίσκονται σε πάρα πολλά θέματα μαζί, γιατί υπάρχει και από τον Συνασπισμό μια πολύ καλή διαδικασία και πολύ καλές θέσεις σε θέματα που αφορούν στην οικολογία και το περιβάλλον. Αλλά επισημάναμε στο ΣΥΝ ότι εμείς από τη δική μας πλευρά δεν είμαστε μόνο ένα κόμμα που ασχολείται με το περιβάλλον και την οικολογία, αλλά ένα κόμμα το οποίο έχει ευρύτερη διάσταση, και ως πολιτικό κόμμα, έχουμε θέση και σε όλα τα άλλα θέματα. Βρήκαμε απήχηση και από την πλευρά του ΣΥΝ να ανοίξουμε ένα πολιτικό διάλογο και σε αυτά τα άλλα θέματα, πέραν από το περιβάλλον και την οικολογία»

Αλ. Αλαβάνος «Δεν μας ενδιαφέρει το θέμα της εκλογικής συνεργασίας, τώρα τέλειωσαν εξ άλλου οι  εκλογές. Μας ενδιαφέρει η κουλτούρα της συνεργασίας σε μια σειρά από οικολογικούς αλλά και άλλους δημοκρατικούς στόχους.»

Ν.Χρυσόγελως

«Αυτό που είπαμε είναι ότι χρειαζόμαστε μια καινούργια κουλτούρα και στην ελληνική κοινωνία, όπου θα προωθήσουμε αλλαγές μέσα από έναν ευρύτερο διάλογο των πολιτικών δυνάμεων. Εκεί θα καταγραφούν οι συμφωνίες και οι διαφωνίες. Αλλά ανεξάρτητα αν κάποιος ταυτίζεται ή συμφωνεί συνολικά, μπορούμε οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα να δούμε σε ποια θέματα συμφωνούμε. Με κάποιους  φορείς  μπορεί να έχεις μεγαλύτερες διαφωνίες και αποκλίσεις και με άλλους μπορεί να έχεις περισσότερα κοινά θέματα, αλλά το σίγουρο  είναι ότι πρέπει  να ανοίξει μια σε βάθος συζήτηση για βαθιές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική κοινωνία. Και γι αυτό εμείς οι Οικολόγοι- Πράσινοι δεν είμαστε μια δύναμη που απλώς κάνει τακτικές κινήσεις ή απλώς συνομιλεί, αλλά και μια δύναμη που επιδιώκει τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες σήμερα, σε μια εποχή  που, όπως είπε και ο κ. Αλαβάνος, η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα πάντα, άρα πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς πολιτικές στην Ελλάδα»

To Γραφείο Τύπου