Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/10/2007

Δήλωση του Δ. Στρατούλη, υπεύθυνου Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat για τις κοινωνικές δαπάνες

Σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat για τις κοινωνικές δαπάνες, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του, δήλωσε τα εξής:

«Το ποσοστό που διατίθεται στη χώρα μας για κοινωνικές δαπάνες είναι αρκετά μικρότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Τα ποσά που διατίθενται για τις κοινωνικές ανάγκες δεν πάνε σʼ αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, αλλά σε ενδιάμεσους κερδοσκόπους, αφού μετά τη διάθεσή τους η φτώχεια μειώνεται στη χώρα μας από 21% σε 20%, δηλαδή μόνο κατά 1%, όταν στην Ε.Ε. μειώνονται κατά 5-6%.

Το ποσοστό 26% του ΑΕΠ, που ανακοινώθηκε, δεν συνιστά ολόκληρο δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, αφού το κράτος συνεισφέρει σε αυτές μόνο το 30,5% έναντι 37,3% στην Ε.Ε. των 25. Δηλαδή οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στη χώρα μας κάνουν κοινωνικές πολιτικές ουσιαστικά με τα χρήματα των ίδιων των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια άλλη πολιτική δραστικής αύξησης των δημοσίων δαπανών για τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας καθώς και πολιτικές αύξησης της σταθερής και πλήρους απασχόλησης και ριζικής αναδιανομής εισοδημάτων και δικαιωμάτων με αυξήσεις μισθών, συντάξεων επιδομάτων ανεργίας, προνοιακών βοηθημάτων για να καταπολεμηθούν οι  μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός».

To Γραφείο Τύπου