Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/11/2005

Σχόλιο Π.Τριγάζη σχετικά με αποκαλύψεις της Αμερικανικής εφημερίδας "Washington Post" για μυστικές φυλακές κράτησης "υπόπτων για τρομοκρατία" σε 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σχετικά με αποκαλύψεις της Αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» για μυστικές φυλακές κράτησης «υπόπτων για τρομοκρατία» σε 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ο Π. Τριγάζης, υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών σχέσεων του ΣΥΝ, τόνισε τα εξής:

Μας ανησύχησαν βαθύτατα σημερινά δημοσιεύματα για αποκαλύψεις της «Washington Post» ότι οι ΗΠΑ διατηρούν μυστικές φυλακές κράτησης «υπόπτων για τρομοκρατία» σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων, και χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Στις φυλακές αυτές - «μαύροι τόποι», σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα του Λευκού Οίκου, της CIA και του Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ - , είναι άγνωστο ποιοι κρατούνται και ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται στις σχετικές ανακρίσεις.

Η ενδεχόμενη ύπαρξη τέτοιων φυλακών αποτελεί βαρύτατη προσβολή για το νομικό πολιτισμό της Ευρώπης και τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα πρέπει οι αποκαλύψεις της «Washington Post» να απασχολήσουν άμεσα τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

To Γραφείο Τύπου