Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/10/2007

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ: «Να ξηλωθεί εδώ και τώρα το επονείδιστο καθεστώς υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών του Αιγαίου Πελάγους»

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις της οργάνωσης PRO ASYL και της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών σχετικά με τη βάναυση μεταχείριση αλλοδαπών στην περιοχή του Αιγαίου αποτελούν σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που κηλιδώνει ανεξίτηλα την Ελληνική Δημοκρατία, αφού παραβιάζονται κατάφορα θεμελιώδεις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ θεωρεί ότι η πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος είναι απολύτως συνένοχες στις εγκληματικές αυτές συμπεριφορές, διότι η έκταση και η συστηματικότητα τους δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ότι υπάρχει εκ μέρους τους μια σαφής τάση συγκάλυψης αυτών των κακουργηματικών πράξεων.

Είναι σκληρή και απάνθρωπη αυτή η συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες που ταξιδεύουν μέρες και νύχτες με αντίξοες καιρικές συνθήκες, πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Οι αποκαλύψεις ότι  διεμβολίζονται πλοιάρια, και στέλνονται αλλοδαποί στο θάνατο, είναι συγκλονιστικές.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ δεσμεύεται να συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι όσοι παραβιάζουν με τέτοιον κυνικό και απάνθρωπο τρόπο το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καλούμε την Πολιτεία να σταματήσει αμέσως τη ρατσιστική και βάναυση πρακτική της «βίαιης αποτροπής» εισόδου και επαναλαμβάνουμε το πάγιο αίτημα μας για κατάργηση των αρμοδιοτήτων των Συνοριακών Φρουρών κάθε μορφής .

Τμήμα Δικαιωμάτων