Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/11/2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜ. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝ για την απόπειρα νομιμοποίησης των καμερών μέσω του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Σχετικά με την απόπειρα νομιμοποίησης των καμερών μέσω του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ τονίζει:

Με αφορμή την προσπάθεια νομιμοποίησης «από το παράθυρο» της λειτουργίας των καμερών παρακολούθησης, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, αισθάνεται την ανάγκη να επισημάνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Εισαγγελέας κ. Σανιδάς έρχεται σε σύγκρουση με το βασικό πυρήνα εκείνων των θεμελιωδών αξιών που πρέπει να διέπουν μια Πολιτεία εφόσον αυτή θέλει να σέβεται έμπρακτα τα δικαιώματα του ανθρώπου. Γνωστός πλέον για τη στενή και υπερσυντηρητική ερμηνεία θεσμικών διατάξεων πάσης φύσεως επιτίθεται απροκάλυπτα ακόμη και στις σχετικές γνωμοδοτήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, και θυμίζει τα μέλη του ανωτάτου αμερικανικού δικαστηρίου της περιόδου του κ. Μπους, που έγιναν διάσημα παράγοντας συστηματικά νομολογία σε βάρος των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Στην περίπτωση των καμερών, είναι προφανές ότι καμία νομική ακροβασία δε μπορεί να διασώσει την αντισυνταγματικότητα της λειτουργίας τους, δεδομένου ότι η ενεργοποίηση τους δήθεν «μόνο κατά τη διάρκεια επεισοδίων» αποτελεί ουσιαστικά ομολογία ότι αναπόφευκτα οι κάμερες θα «αναλαμβάνουν δράση» και ταυτόχρονα θα καταγράφουν εκ των πραγμάτων την παρουσία όλων των συμμετεχόντων σε διαδηλώσεις.

 Εξάλλου, είναι πολυάριθμες πια οι αποκαλύψεις του Τύπου ότι στην πράξη όσο υπάρχουν κάμερες ο τρόπος χρήσης τους είναι αδύνατο να ελεγχθεί επιτυχώς, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι αστυνομικές αρχές να παραβιάζουν ακόμη και το ισχύον ανεπαρκή θεσμικό πλαίσιο που περιορίζει εν μέρει τον τρόπο λειτουργίας τους. Στην προσπάθεια του κ. Σανιδά για περισσότερη κρατική αυθαιρεσία πρέπει να αντιταχτεί πολιτικά κάθε δημοκρατικός πολίτης. Οι καταπατήσεις των δικαιωμάτων μας αφορούν όλους και όλες.

Τμήμα Δικαιωμάτων