Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/11/2007

To Συμβούλιο αναμένει, εντός διμήνου την πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης πολιτικής προστασίας

Απάντηση της Πορτογαλικής Προεδρίας στον Δ.Παπαδημούλη

Ο Πορτογάλος Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, κ. Λόμπο Αντούνες, απάντησε ενώπιον της ολομέλειας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης πολιτικής προστασίας.

Ο ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του αναφερόταν στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου (4.9.2007) για τις φυσικές καταστροφές, που υιοθετήθηκε ύστερα από τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και ζητούσε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης πολιτικής προστασίας. Στο ψήφισμα και σε σχετική έκθεση (18.9.2006) του Δ.Παπαδημούλη, αναγνωρίζεται η σημασία του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας και ζητείται να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή δύναμη πολιτικής άμυνας, η οποία θα μπορεί να αντιδρά αμέσως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως προτείνεται και στην έκθεση του πρώην Επιτρόπου Μπαρνιέ.

Ο Πορτογάλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αφού ανέφερε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με το θέμα, δήλωσε: «το Συμβούλιο περιμένει με πολύ ενδιαφέρον την πρόταση της Κομισιόν σε σχέση με την ενδεχόμενη δημιουργία μιας επικουρικής δύναμης πολιτικής προστασίας. Αυτή την πρόταση την περιμένουμε πριν την συνάντηση της 10ης Δεκεμβρίου δηλαδή πριν περάσουν δυο μήνες από σήμερα. Θα την αναλύσουμε και θα πράξουμε αντίστοιχα.»

Όσον αφορά την έκθεση Μπαρνιέ του 2006, ο κ. Λόμπο Αντούνες υπογράμμισε ότι: «Το Συμβούλιο Κορυφής θεώρησε ότι είναι πολύ σημαντική. Ορισμένες από τις ιδέες του κου Μπαρνιέ έχουν ενσωματωθεί στις κοινοτικές πρακτικές, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί στο Συμβούλιο καμία πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκής ένωσης πολιτικής άμυνας. Στα συμπεράσματα 15-16 Ιουνίου το Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει προκύψει στα διάφορα κράτη μέλη, πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί γρήγορα και επαρκώς σε καταστάσεις φυσικής καταστροφής, και γι' αυτό κάλεσε την Κομισιόν να συνεχίσει να αναλύει την κατάσταση και να υποβάλει τις κατάλληλες προτάσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων που θα λάβει χώρα το Δεκέμβριο.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

«Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης πολιτικής προστασίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη και πιεστικό αίτημα του ευρωκοινοβουλίου. Η Κομισιόν οφείλει να προωθήσει άμεσα την πρόταση και η ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου ώστε να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις και οι αντιδράσεις, που κρατούν την πρόταση Μπαρνιέ στο συρτάρι.»

To Γραφείο Τύπου