Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/11/2007

Περιοδεία ΣΥΝ στο Κριεκούκι. Συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ερυθρών

Σε περιοδεία που έκαναν, ο Γιάννης Τόλιος, μέλος ΠΓ του ΣΥΝ, ο Γιώργος Μπενάτος, υπεύθυνος Αγροτικού Τμήματος και ο Δημήτρης Σωτηρίου, τοπικό στέλεχος, στις Ερυθρές Αττικής (Κριεκούκι), (31/10/2007) είχαν συνάντηση με κτηνοτρόφους της περιοχής και τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυθρών.

Στη συνάντηση με τους κτηνοτρόφους, επιβεβαιώθηκε το οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν όλοι οι κτηνοτρόφοι της χώρας, από τη μεγάλη ανατίμηση των ζωοτροφών και τις χαμηλές τιμές στο γάλα και κρέας. Η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων είναι δικαιολογημένη και οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης και την ασυδοσία των τριών «καρτέλ» (ζωοτροφών, γάλακτος και κρέατος). Αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε αδιέξοδο τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος εξαφάνισης ενός κρίσιμου κλάδου της αγροτικής παραγωγής. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που κατέθεσαν οι κτηνοτρόφοι.

Τιμές ζωοτροφών 2006 2007 % αύξηση
Καλαμπόκι 18 λεπτά/κιλό 31 λεπτά/κιλό 72%
Βαμβακόπιτα 16 λεπτά/κιλό 34 λεπτά/κιλό 112%
Τριφύλλι 17 λεπτά/κιλό 26 λεπτά/κιλό 53%
Σιτάρι 15 λεπτά/κιλό 35 λεπτά/κιλό 133%
Πίτουρα 13 λεπτά/κιλό 24 λεπτά/κιλό 85%

 

Τιμές προϊόντων 2005 2007 Κατανάλωση (2007)

Κρέας(αρνί γάλακτος)

7 ?/κιλό 5,5 ?/κιλό 10-12 ?/κιλό
Γάλα (πρόβειο)

        (γίδινο)

93 λεπτά/κιλό

63 λεπτά/κιλό

91 λεπτά/κιλό

60 λεπτά/κιλό

1,45 ?/κιλό

 

Η κατάσταση των κτηνοτρόφων είναι τραγική και επιδεινώνεται από σειρά άλλα προβλήματα, κυρίως υποδομών (πχ. δεν υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αν και τα καλώδια της ΔΕΗ περνάνε πάνω από τα ποιμνιοστάσια), ενώ απουσιάζει εντελώς η γεωτεχνική στήριξη (κτηνιατρικές συμβουλές, κά).

Σε ανάλογα προβλήματα αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυθρών (Γιώργος Γέρου, Πρόεδρος και Περικλής Κώνστας, Προϊστάμενος). Οι τιμές στα γεωργικά προϊόντα (αμπελουργικά, κηπευτικά, βαμβάκι, σιτηρά, κά) παραμένουν σχεδόν στάσιμες, ενώ το κόστος παραγωγής ανεβαίνει (βασικό λίπασμα από 13,5 ?/σακί των 50 κιλών το 2006 σε 15,7 ?/σακί το 2007). Επίσης από τις πρόσφατες ανατιμήσεις των σιτηρών, κερδισμένοι δεν βγήκαν οι παραγωγοί, αλλά κυρίως οι έμποροι (οι περισσότεροι έδωσαν τη σοδειά τους τον Ιούνιο σε χαμηλές τιμές). Τα αδιέξοδα των αγροτών, εκδηλώνονται στην αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεων τους στο συνεταιρισμό (μόλις 30% σε σχέση με 95% παλαιότερα), ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν πάρει ακόμη την προβλεπόμενη εισοδηματική ενίσχυση (επιδότηση) λόγω δυσλειτουργιών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Συνολικά είναι προφανής η εγκατάλειψη των γεωργο-κτηνοτρόφων στη μοίρα τους.

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Γιάννης Τόλιος τόνισε, ότι υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις που μπορούν νʼ αντιστρέψουν την κατάσταση, αλλά χρειάζονται αντιστάσεις και αγωνιστική διεκδίκηση. Πρέπει να μπει τέρμα στη δράση των «καρτέλ» και να πάρουν καλύτερες τιμές στα προϊόντα. Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές και να ελεγχθούν οι τιμές. Να δημιουργηθεί ενιαία κτηνοτροφική ζώνη με τη Βοιωτία και να έχουν μεγαλύτερη στήριξη σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Επίσης να εκσυγχρονιστούν οι συνεταιρισμοί και να παίζουν δραστήριο ρόλο παράλληλα με τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών, για την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής. Επίσης επιδότηση των μεταφορικών, επιστροφή του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, μείωση τιμών καυσίμων, κά. Τέλος χρειάζεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, που να διατηρούν τις θέσεις απασχόλησης, αναβάθμιση υποδομών και εξασφάλισης ποιοτικών προϊόντων με καλές τιμές σε παραγωγούς και καταναλωτές.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής