Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/11/2007

ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΚΕΣ-Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου με θέμα την υπεράσπιση άρθρου 16 του Συντάγματος -κατάργηση της λειτουργίας των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που παρέχουν πτυχίο αλλοδαπών Πανεπιστημίων απάντησε ο Πρωθυπουργός Κων/νος Καραμανλής.

Στην ερώτησή του ο Αλ. Αλαβάνος, αφού τόνιζε ότι «Η λειτουργία των ΚΕΣ που παρέχουν πτυχία αλλοδαπών Πανεπιστημίων έρχεται σε κατάφωρη σύγκρουση με το άρθρο 16 του Συντάγματος» ζητούσε «την άρση της άδειας λειτουργίας των ΚΕΣ που συνεργάζονται με ξένα Πανεπιστήμια».

Στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο άρθρο 28 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι «κανόνες του διεθνούς δικαίου.. αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου» προκειμένου να παρακάμψει το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, που ρητά αναφέρει ότι «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση.»

Στην παρέμβασή του ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:  «Κατ΄αρχήν κ. Πρωθυπουργέ, αν επιτρεπόταν ανθοδέσμη μέσα στη Βουλή, θα την έφερνα σήμερα. Εμφανίζεστε στην ώρα των ερωτήσεων τρία χρόνια μετά. Σας καλωσορίζω. Θέλω να πω όμως ότι δώσαμε έναν σκληρό αγώνα στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είχαμε τη συνδρομή του πρώην Προέδρου του κ. Κακλαμάνη. Θέλω να πιστεύω ότι για το καλό του κοινοβουλευτισμού -βλέπω ότι κι άλλα κόμματα αξιοποιούν το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα- η σημερινή σας παρουσία σημαίνει το νέο κανόνα και όχι εξαίρεση από τον παλιό κανόνα.

Έρχομαι τώρα στο θέμα.

Σας είναι τόσο δύσκολο να μιλήσετε για το άρθρο 16; Καταλαβαίνω ότι διαφωνείτε. Έχετε ζητήσει την αναθεώρησή του. Σας είναι όμως τόσο δύσκολο να δείτε την υποχρέωσή σας ως Πρωθυπουργός που οφείλει να σέβεται το Σύνταγμα η κυβέρνηση, ότι υπάρχει σήμερα ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να λυθεί. Αναφέρατε το άρθρο 28 του Συντάγματος, λέγοντας ουσιαστικά ότι το με το άρθρο 28 του Συντάγματος, με την αρμοδιότητα σε διεθνείς Οργανισμούς, μπορούμε να παρακάμψουμε το άρθρο 16 χωρίς καν να το αναθεωρήσουμε.

Μα αυτό το θέμα ακριβώς σας βάζει η ερώτηση η δική μας. Όντως υπάρχει η Οδηγία 36/2005. Άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή όχι, στην πραγματικότητα εξομοιώνει τις δυνατότητες που έχουν να βγουν στην αγορά εργασίας απόφοιτοι οι οποίοι έχουν έναν τίτλο αναγνωρισμένου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, ανεξάρτητα πώς τον απέκτησαν.

Στην Ελλάδα όμως αυτό που γίνεται με τη δικαιόχρηση έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και να παραβιάζεται  έτσι το Σύνταγμα, το άρθρο 16, αφού οι ιδιώτες δεν επιτρέπεται να έχουν ιδρύματα ανωτάτων σχολών. Ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται μόνο από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Το πρόβλημα αυτό επιλύεται. Και γι αυτό θα ήθελα την απάντησή σας σ΄ αυτό το ζήτημα. Επιλύεται. Και πώς επιλύεται; Ο μόνος τρόπος να επιλυθεί είναι να αρθεί η άδεια λειτουργίας των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που έχουν συμφωνία δικαιόχρησης με τα ξένα Πανεπιστήμια. Εάν γίνει αυτό -μπαίνω στη δική σας λογική- εάν γίνει αυτό, και το άρθρο 16 στηρίζεται και το Σύνταγμά μας, όπως έχετε υποχρέωση, αλλά και η Οδηγία 36/2005 μπορεί να λειτουργήσει. Διότι δεν θα μας δημιουργεί προβλήματα παρά μόνον για όσους μέχρι τώρα έχουν υπάρξει απόφοιτοι από τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

Το επαναλαμβάνω. Εάν αρθεί η λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, δεν δημιουργείται καμία σύγκρουση ανάμεσα στο άρθρο 16 και στην Οδηγία 36/2005.

Καταλήγω, γινόμενος πιο εποικοδομητικός. Έτσι, χαιρετίζοντας την πρώτη παρουσία σας εδώ, σας ερωτώ, είστε διατεθειμένος να βάλετε το σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή σε ομάδα συνταγματολόγων ή σε οποιοδήποτε νομικό όργανο κύρους το οποίο μπορεί να γνωμοδοτήσει σ΄ αυτό το ζήτημα; Να βάλετε το ερώτημα, πρώτον, εάν η λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμά μας και το άρθρο 16, και, δεύτερον, το ερώτημα, εάν η άρση της λειτουργίας των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, μας δημιουργεί οιοδήποτε πρόβλημα με την κοινοτική νομιμότητα, είτε με τη Συνθήκη της Ε.Ε., είτε με την Οδηγία 36/2005, που, με την εμπειρία μου τόσα χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξέρω ότι δεν μας δημιουργεί οποιοδήποτε ερώτημα.

Καταλήγω.. Θέλω να είμαι εποικοδομητικός. Σας ρωτάω αν είστε διατεθειμένος να θέσετε τα σχετικά ερωτήματα στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους ή σε οποιοδήποτε ομάδα συνταγματολόγων ή άλλο νομικό όργανο.»

Στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, αφού επανέλαβε όσα είπε στην πρωτολογία του, αρνήθηκε να απαντήσει αν είναι διατεθειμένος να ζητήσει τη γνωμοδότηση «νομικού οργάνου κύρους», όπως ζήτησε ο Αλ. Αλαβάνος.