Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/11/2005

Ανακοίνωση της Ν.Ε. ΔΕΚΟ του ΣΥΝ εν όψει της συνεδρίασης της ΚΠΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Η Ν.Ε. ΔΕΚΟ του ΣΥΝ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, εν όψει της συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές:

«Στο τελευταίο οργανωτικό Συνέδριο κατατέθηκε μια πρόταση από εκπροσώπους των κλαδικών οργανώσεων η οποία προέβλεπε ότι τα μέλη των κλαδικών οργανώσεων συμμετέχουν κανονικά κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία για θέματα που αφορούν το Δήμο στον οποίο κατοικούν. Η πρόταση αυτή ήταν απ’ αυτές που δεν συζητήθηκε ούτε στην ΚΕ ούτε και στο Συνέδριο.

Η ΝΕ συνεχίζει να διεκδικεί για τα μέλη της εκείνα τα οποία κατοικούν στο Δήμο για τον οποίο γίνεται η συζήτηση το δικαίωμα λόγου και ψήφου.

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται στον ΣΥΝ μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα του επικεφαλής στον πρώτο Δήμο της χώρας.

Με βάση όσα εισαγωγικά αναφέραμε, οι κλαδικές οργανώσεις και τα μέλη τους δεν έχουν δικαίωμα ψήφου για το παραπάνω ζήτημα. Πολλά όμως μέλη τους θα κληθούν να υλοποιήσουν την απόφαση που θα ληφθεί και ενδεχομένως να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο.

Επειδή θεωρούμε ότι κακώς οι κλαδικές οργανώσεις δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες λήψης απόφασης και

-Επειδή οι εκλογές στον πρώτο δήμο της χώρας δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά μόνο την Τ.Α. αλλά είναι και ευρύτερα πολιτικό , συζητήσαμε το θέμα αυτό και καταλήξαμε στα παρακάτω:

1.Η συνεχιζόμενη εσωτερική αντιπαράθεση από μερίδα στελεχών του κόμματος και μάλιστα με αυτούς τους απίστευτα υψηλούς τόνους θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο σε ότι αφορά την εκλογική μάχη για το δήμο της Αθήνας, αλλά συνολικότερα για τον ΣΥΝ

2.Εκτίμησή μας είναι ότι η αντιπαράθεση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με αυτές καθ’ αυτές τις υποψηφιότητες για τον πρώτο δήμο της χώρας, αλλά με μια συνολική αμφισβήτηση τόσο των αποφάσεων της ΚΠΕ για την αυτοδιοικητική πολιτική του ΣΥΝ, όσο και με την απόφαση του Συνεδρίου σε ότι αφορά στη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων και στο μέτωπο απέναντι στις δυνάμεις του δικομματισμού.

3.Με δεδομένη τη θέση του ΣΥΝ για κοινή κάθοδο και συνεργασία κατ΄ αρχήν με τις δυνάμεις που συγκροτούν το ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι θα πρέπει να συζητήσουμε με τις δυνάμεις αυτές και να συναποφασίσουμε τόσο για το πρόγραμμα όσο και για τις υποψηφιότητες και όχι να τους ανακοινώσουμε τις δικές μας αποφάσεις.

Με βάση αυτό πιστεύουμε ότι η απόφαση της ΚΠΕ θα πρέπει να συνυπολογίζει και αυτό τον παράγοντα.

4.Η θέση μας για την ΤΑ και για τα σχήματα και τις συνεργασίες που θα επιδιώξουμε δεν διαφοροποιείται από την οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου.

5 Από τις δύο υποψηφιότητες θεωρούμε προσφορότερη για την εκλογική αυτή αναμέτρηση αυτήν του σ. Αλ. Τσίπρα. Η υποψηφιότητα αυτή μπορεί να συσπειρώσει τις ευρύτερες αριστερές δυνάμεις , είναι αυταπόδεικτα ΄’ένα άνοιγμα και μια γέφυρα με τη νέα γενιά και παράλληλα συνδέεται με τα κοινωνικά κινήματα με τα οποία η αριστερά πρέπει να ενισχύει και να ενδυναμώνει τους δεσμούς της.

Η Γραμματεία της ΝΕ ΔΕΚΟ του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου