Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/11/2007

Δελτίο Τύπου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για την Ημέρα Δράσης για τις Φυλακές

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, με αφορμή την Ημέρα Δράσης για τις Φυλακές, τάσσεται αλληλέγγυο στο κίνημα που έχει διαμορφωθεί την τελευταία περίοδο από συλλογικότητες που επιθυμούν να ρίξουν φως στα τεκταινόμενα του πλέγματος των φυλακών και των κέντρων κράτησης της Ελλάδας και να αγωνιστούν για τη βελτίωση όχι μόνο των συνθηκών κράτησης αλλά και για την προώθηση μέτρων που θα απαλύνουν τη βαρβαρότητα ενός εκ φύσεως αναχρονιστικού και απάνθρωπου θεσμού.

Το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας πάσχει σοβαρά. Πρόκειται για κοινό μυστικό που δεν επιτρέπεται, αλλά και δεν είναι πλέον δυνατόν να αποσιωπάται. Ο ήδη ασφυκτικός και διαρκώς εντεινόμενος, πέραν κάθε προηγουμένου, υπερπληθυσμός των σωφρονιστικών καταστημάτων υποβαθμίζει συνεχώς τις συνθήκες κράτησης, ενθαρρύνει φαινόμενα παραβατικότητας στο εσωτερικό τους - όπως κατεξοχήν η διακίνηση ναρκωτικών - και μεγιστοποιεί τους κινδύνους σε βάρος της ζωής και της υγείας των κρατουμένων. Η κατάργηση του άβατου των φυλακών και ο εκδημοκρατισμός του τρόπου λειτουργίας τους είναι αυτή τη στιγμή η πρώτιστη προτεραιότητα. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που αφορούν πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές διαδικασίες, πρέπει να καταργηθούν και ταυτόχρονα να τεθεί σε εφαρμογή μια ευρείας κλίμακας αποποινικοποίηση συμπεριφορών, σε συνδυασμό με την έμπρακτη εφαρμογή εναλλακτικών μέτρων, που δυστυχώς παραμένουν ακόμη στα χαρτιά.

Τέλος, οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές οφείλουν να συμμορφωθούν πλήρως προς τις συστάσεις των διεθνών και ευρωπαϊκών οργάνων που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στη χώρα μας.

Τμήμα Δικαιωμάτων