Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/11/2005

Συνεδρίαση της Ν.Ε. Α' Αθήνας του ΣΥΝ, Πέμπτη 3/11/2005

Κατά τη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Αθήνας του Συνασπισμού,που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3/11, με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, μετά από συζήτηση, ακολούθησε ψηφοφορία κατά την οποία:

13 μέλη της Ν.Ε. τάχθηκαν υπέρ της άποψης να τεθεί επικεφαλής της δημοτικής προσπάθειας ο Μιχ. Παπαγιαννάκης

2 μέλη ψήφισαν κατά και 1 λευκό

9 μέλη της Ν.Ε. ψήφισαν αποχή, με το σκεπτικό να μην καταλήξει τώρα η Ν.Ε. και να απευθυνθεί στα μέλη των οργανώσεων, στη Δημοτική Κίνηση και στους συμμάχους για συζήτηση.


Η Ερμίνα Κυπριανίδου, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α'Αθήνας του ΣΥΝ, στην εισήγησή της, που περιλαμβάνει 5 σημεία για προβληματισμό και συζήτηση σχετικά με την εκλογική μάχη στο Δήμο της Αθήνας, τόνισε:

1. Η οργάνωση του ΣΥΝ στην Α’ Αθήνας έχει διαμορφώσει μία πολιτική συναντίληψη όλα αυτά τα χρόνια όσον αφορά την ευρύτερη σημασία της εκλογικής αντιπαράθεσης στον πρώτο Δήμο της χώρας.

- Οι επιλογές μας, κάθε φορά, δίνουν τον πολιτικό κι αυτοδιοικητικό μας στίγμα και περικλείουν ένα μήνυμα πανελλαδικής εμβέλειας.

- Ως εκ τούτου, τα τελευταία 15 χρόνια από ιδρύσεως Οργάνωσης του ΣΥΝ στην Αθήνα, πάντα οι επιλογές διαμορφώνονταν στη βάση της σύμπνοιας, συνεννόησης και συναπόφασης μεταξύ Ν. Οργάνωσης - Π.Γ. και ΚΠΕ.

Το ίδιο το Καταστατικό αναγνωρίζοντας έναν κορυφαίο πολιτικό ρόλο στη δημοτική αντιπαράθεση στην Αθήνα αποσαφηνίζει την ανάγκη τελικής επικύρωσης των επιλογών από ΚΠΕ.

2. Τις τελευταίες ημέρες αυτό που δυστυχώς μονοπώλησε την ειδησεογραφία και κυριάρχησε στην εικόνα του κόμματος στην κοινωνία ήταν ένταση, εσωκομματική πόλωση και εσωστρέφεια, τη στιγμή που οι πολιτικές εξελίξεις απαιτούν την πιο εξωστρεφή δράση.

- Παρά τις δικαιολογημένες ενστάσεις που υπάρχουν για τους όλους χειρισμούς που προηγήθηκαν ερήμην μας σχετικά με την υποψηφιότητα στο Δήμο της Αθήνας, για μας θεσμικά σαν Νομαρχιακό όργανο, το πρώτο μας μέλημα δεν μπορεί παρά να είναι η διαφύλαξη της συσπείρωσης κι ενότητας των μελών του Κόμματος στην Αθήνα και το άνοιγμα - με αίσθημα ευθύνης - μιας ειλικρινούς δημοκρατικής συζήτησης στις οργανώσεις, με την αποφυγή στείρων και άγονων αντιπαραθέσεων που διχάζουν και τραυματίζουν.

- Η εμπειρία της παλαιότερης κρίσης (Δαμανάκη - συνεργασία με ΠΑΣΟΚ) πρέπει να μας έχει κάνει όλους σοφότερους.

3. Δημοκρατική δέσμευση που μας νομιμοποιεί όλους δεν μπορεί παρά να είναι οι «οι αποφάσεις των πολλών», οι συνεδριακές αποφάσεις, οι αποφάσεις της πρόσφατης Νομαρχιακής μας Συνδιάσκεψης (και η υλοποίησή τους, πέρα από πρόσωπα, παραγοντισμούς και τακτικισμούς).

Το αντίθετο, βέβαια, θα ήταν αυθαιρεσία και θα οδηγούσε σε κρίση, που όλοι μας απευχόμαστε, πλην των πολιτικών μας αντιπάλων.

- Εξάλλου θα ήταν βαρύτατο λάθος οι απόψεις να προσωποποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να θεωρείται ότι επιλέγοντας κάποιον στη δημόσια εκπροσώπηση του Κόμματος, αποκλείεις όλους τους άλλους και τις απόψεις τους.

- Στην Αριστερά δεν επενδύουμε στα ονόματα, ούτε στα πρόσωπα τις πολιτικές στρατηγικές, αντίθετα τα πρόσωπα καλούνται να υπηρετήσουν κάθε φορά με τον καλύτερο τρόπο τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις.

- Οι υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής για τον πρώτο Δήμο της χώρας, είναι αναμφισβήτητα πανάξιοι σ/φοι, με αναγνωρίσιμα προτερήματα και θετική συμβολή στα κινήματα και στην όλη δράση του Κόμματος όλα τα προηγούμενα χρόνια.

4. Κοινή είναι η πεποίθηση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι στο Δήμο της Αθήνας τα δύο μεγάλα κόμματα με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές τους, όχι μόνο βρίσκονται μακρυά από τις ανάγκες της αθηναϊκής κοινωνίας, αλλά έρχονται σε ευθεία κόντρα με αυτήν. Η άσκηση των εξουσιών και οι μεγάλες, καθοριστικές επιλογές της κ. Μπακογιάννη και της Ν.Δ. βρίσκουν την ανοχή, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη του κ. Παπουτσή και του ΠΑΣΟΚ.

- Ο δικομματισμός έχει μετατρέψει ουσιαστικά τον πρώτο Δήμο σε πολιτικό κακέκτυπο κεντρικής εξουσίας, σε προπομπό κι εφαλτήριο πολιτικών επιδιώξεων και φιλοδοξιών.

- Αυτή η συναίνεση, αυτή η νεοφιλελεύθερη καταστροφική πολιτική για την πόλη (και το λεκανοπέδιο) δεν ανατρέπεται εύκολα, έχει βαθειές ρίζες και διαμορφώνεται στη βάση μεγάλων συμφερόντων που εδώ και χρόνια έχουν εδραιωθεί στην Αθήνα και λυμαίνονται την καθημερινότητα της ζωής των πολιτών της.

- Η αριστερή απάντηση σ'όλη αυτή την κατάσταση, είναι ένα εναλλακτικό αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα αναδεικνύει τις βαριές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ένα πρόγραμμα, στον αντίποδα της σημερινής «διαχείρισης» των προβλημάτων, που αναδεικνύει στον Αθηναίο πολίτη ότι ο Δήμος μετατρέπεται εδώ και χρόνια από θεσμός κοινωνικής συμμετοχής ή προσφοράς, σε θεσμό «επιχειρηματία» ιδιωτικής κερδοφορίας.

Επιβάλλεται να διαμορφώσουμε λοιπόν ένα πεδίο πολιτικής αντίστασης και αυτοδιοικητικής αντιπαράθεσης που θα προβάλλει τις δικές μας αριστερές, οικολογικές, εναλλακτικές, κινηματικές προτάσεις.

- Όπως η Συνδιάσκεψή μας ανέδειξε, μια σειρά κρίσιμα ζητήματα απαιτούν σημαντικές πολιτικές επιλογές:

Οι μεταολυμπιακές χρήσεις.

Η διάσωση κι ενίσχυση των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου, η εξέλιξη του Ελαιώνα, του Γουδή, η τύχη των πάρκων που έχουν μείνει στα χαρτιά.

Τα σοβαρά οικονομικά ζητήματα της Τ.Α., με βαρύνουσα σημασία για τον πρώτο Δήμο της χώρας.

Η ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και των πολιτικών της Τ.Α. με αναφορά στους ασθενέστερους, στους νέους, στους μετανάστες, στους άνεργους.

Η πολιτική για τη στήριξη της κατοικίας στην πρωτεύουσα, οι αναπλάσεις γειτονιών, η αλληλεγγύη.

Η αποκέντρωση στην ίδια τη λειτουργία του Δήμου, στα δημοτικά διαμερίσματα, θέματα συμμετοχής και δημοκρατίας.

Εδώ πρέπει να αναφερθούμε σαν Αριστερά, με πρωτοβουλίες και με σύνθημα: Πάνω απ'όλα οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους.

- Με βάση όλα αυτά στον πρώτο Δήμο της χώρας, όπου αποτυπώνονται όλες οι βαριές συνέπειες των κεντρικών επιλογών και συμφερόντων και όπου περιθώρια συμφωνίας με τα κόμματα του δικομματισμού δεν υπάρχουν, η «'Αλλη Αθήνα» πρέπει να αποτελέσει τον κορμό μιας ευρύτερης συνάντησης δυνάμεων σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση σε όλο το φάσμα της ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς. Μιας ευρύτερης συνάντησης που ξεκινώντας από το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αριστερές και οικολογικές συλλογικότητες, δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το δικομματισμό, θα αγκαλιάσει τα πολλά κινήματα που αναπτύχθηκαν στην πόλη, θα συσπειρώνει ανέντακτους και ανέντακτες, ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες, αντιπολεμικές πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες στήριξης των μεταναστών, συλλογικότητες νέων κ.λ.π. Δηλαδή ένα ευρύτερο ρεύμα στήριξης του ριζοσπαστικού μας προγράμματος.

- Με σεβασμό στο κοινό στόχο, στην αυτοτέλεια των φορέων που την απαρτίζουν, στη ισότιμη σχέση, στην αναγνώριση της συμβολής όλων, στο συσχετισμό των δυνάμεων, στην αμοιβαία υποχώρηση.

Έχουμε αργήσει και πρέπει να κάνουμε γρήγορα βήματα σ'αυτή την κατεύθυνση που είναι «νομαρχιακό μας κεκτημένο», ανοίγοντας διάλογο και με τους συμμάχους μας, σεβόμενοι μια πραγματικότητα που λέει ότι κανείς συνεργαζόμενος ποτέ και πουθενά δεν αποδέχεται προειλημμένες αποφάσεις.

Η αρχή μας, όπως μας «διδάσκουν» τα πολύχρωμα κινήματα, δεν μπορεί παρά να είναι η δημοκρατική διαβούλευση και η συναίνεση.

5. Όσον αφορά τις διαδικασίες και βάζοντας τα πράγματα στη σωστή σειρά:

Καλούμε όλα τα μέλη της Α’ Αθήνας να συζητήσουν την πολιτική - αυτοδιοικητική μας παρέμβαση στο Δήμο, μέσα σε κλίμα ειλικρίνειας και συντροφικότητας.

Με αίσθημα ευθύνης η Νομαρχιακή Οργάνωση θα αποφύγει να δώσει τροφή σε ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων στο Κόμμα.

Το Κόμμα έχει πολλά πανάξια στελέχη που είναι σε θέση να το εκπροσωπήσουν από θέσεις δημόσιας εκπροσώπησης. Σ'αυτά αναμφίβολα συγκαταλέγονται οι σ/φοι Τσίπρας και Παπαγιαννάκης και τιμούμε και τους δύο.

Σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο επιλογής του προγράμματος και του επικεφαλής μιας δημοτικής προσπάθειας δεν μπορεί παρά να τον έχουν τα ίδια τα μέλη του Κόμματος, η δημοτική μας κίνηση και όλες οι συλλογικότητες και οι κινηματικές εκφράσεις που επιδιώκουμε και θέλουν να συμπορευθούμε. σε ένα ριζοσπαστικό, αριστερό και οικολογικό εγχείρημα για μια ανθρώπινη Αθήνα.


Ακολουθεί το κείμενο Πολιτικής Απόφασης της Ν.Ε. Α' Αθήνας

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

1. Οι εκλογές στον Δήμο της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2006 αποτελούν μια δύσκολη μάχη με έντονα πολιτικά στοιχεία, που καλούμαστε να την δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πρόσφατης Νομαρχιακής μας Συνδιάσκεψης.

Η πρόταση της ριζοσπαστικής ανανεωτικής Αριστεράς για την Αθήνα, θα πρέπει να κινείται πάνω σε δύο άξονες αντιπαράθεσης:

Απέναντι στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας που είναι υπεύθυνες για την σημερινή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία της πόλης και στις κοινωνικές της υποδομές, που πλήττουν περισσότερο απ' όλους τους οικονομικά ασθενέστερους και τους κατοίκους της «πίσω αυλής» της Αθήνας. Για τις επιλογές αυτές χρεώνονται με σοβαρή ευθύνη τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ.

Απέναντι στο συντηρητικό μοντέλο Δημαρχίας που έχει επιβληθεί στον Δήμο εδώ και αρκετές τετραετίες και το οποίο κινείται μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της πόλης, υποβαθμίζει τους θεσμούς αποκέντρωσης και συμμετοχής των πολιτών όπως τα δημοτικά διαμερίσματα, συναινεί στις κυβερνητικές πολιτικές και υποτάσσει τον Δήμο στις επικοινωνιακές ανάγκες του ή της εκάστοτε Δημάρχου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συναίνεσης κεντρικής εξουσίας και Δημοτικής Αρχής, υπήρξε η λεγόμενη «εθνική υπόθεση» της Ολυμπιάδας του 2004, της οποίας η Αθήνα θα βιώσει τώρα τις συνέπειες από το τεράστιο οικονομικό κόστος και τις αρνητικές για το περιβάλλον παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η πόλη δεν κέρδισε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο σε ελεύθερους χώρους και πράσινο.

2. Η δική μας πρόταση για την Αθήνα και τον Δήμο οφείλει επομένως να ανοίγει μέτωπα με τις δυνάμεις και τα ισχυρά συμφέροντα που στηρίζουν αυτές τις επιλογές και να αντιπαραθέτει ένα τολμηρό εναλλακτικό σχέδιο με έντονη την οικολογική διάσταση , την συλλογική αντίληψη για την πόλη μας και ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας του Δήμου, δημοκρατικό, αποκεντρωμένο και ανοικτό στους πολίτες και τις πρωτοβουλίες τους.

Οφείλει να είναι μια πρόταση που να απαντά από αριστερή, οικολογική σκοπιά στα κρίσιμα προβλήματα της μεταολυμπιακής Αθήνας και του ρόλου που οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς θεωρούν ότι πρέπει να διαδραματίσει ο πρώτος Δήμος της χώρας. Να απευθύνεται σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις καθώς και σε έναν μεγάλο αριθμό δημοτών, πολύ πέρα από την εκλογική επιρροή του χώρου μας στην Αθήνα, που οι ευαισθησίες και οι προσδοκίες τους μπορούν να συναντηθούν με τις δικές μας σε ένα διεκδικητικό, ριζοσπαστικό σχέδιο για την πρωτεύουσα.

Διεκδικούμε έναν Δήμο με μια ριζικά διαφορετική αντίληψη από αυτήν που κυριαρχεί σήμερα, με νέες προτεραιότητες όπως η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, η στήριξη της κατοικίας, η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς από την εμπορευματοποίηση, η αλληλεγγύη και η ευαισθησία για τα δικαιώματα των ποικίλων κοινωνικών ομάδων που κατοικούν και κινούνται στην πρωτεύουσα.

3. Ένα τέτοιο σχέδιο που πρέπει να επεξεργαστούν οι δυνάμεις της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας, χρειάζεται και το κατάλληλο πρόσωπο που ως επικεφαλής της αυτοδιοικητικής μας κίνησης, αφ' ενός θα θέσει την σφραγίδα του στις αιχμές του , αφ' ετέρου θα το εκφράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κοινωνία της Αθήνας.

Το οικολογικό προφίλ, η εμπειρία και οι παρεμβάσεις του στα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής στην πρωτεύουσα και κατά την θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συνεπής στάση του στο θέμα της Ολυμπιάδας, η πολύχρονη μαχητική παρουσία του στους χώρους υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κάθε κατηγορίας μειονοτήτων και τέλος η αναγνωρισιμότητα και η διεισδυτικότητα του λόγου του σε άλλους πολιτικούς χώρους, συναινούν υπέρ της υποψηφιότητας του Μιχάλη Παπαγιαννάκη για την Δημαρχία της Αθήνας.

Η πρόταση αυτή δεν υποβαθμίζει, ούτε αγνοεί τα θετικά στοιχεία της πρότασης για την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, την παρουσία και την προσφορά του στο κόμμα και την Νεολαία του ΣΥΝ.

Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση προσώπων που και τα δύο άλλωστε αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για τον Συνασπισμό. Θεωρούμε όμως ότι στην δύσκολη αναμέτρηση της Αθήνας με τα δικά της χαρακτηριστικά και το ιδιόμορφο εκλογικό της σώμα, η υποψηφιότητα του Μ. Παπαγιαννάκη συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και πιο ανταγωνιστικά υπέρ του χώρου μας, απέναντι στις προτάσεις και τις επιλογές των άλλων κομμάτων.

Τέλος , διατυπώνοντας την πρόταση αυτή, εκφράζουμε τη αντίθεσή μας σε λογικές διαχωρισμού των στελεχών του κόμματος σε «αποδεκτούς» και «μη αποδεκτούς», σε «εντός σχεδίου» και «εκτός σχεδίου του κόμματος» που οδηγούν σε αποκλεισμούς απόψεων και πόλωση μέσα στο κόμμα.

Ο Συνασπισμός δεν έχει ούτε την κουλτούρα , ούτε την πολυτέλεια τέτοιων διαχωρισμών.

Χρειαζόμαστε τον «όλο Συνασπισμό», με αυτόν κερδίζουμε μάχες και ιδιαίτερα αυτοδιοικητικές. Με αυτόν μπορούμε να απευθυνόμαστε σε ευρύτερες αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις μέσα στην κοινωνία, με αυτόν εξασφαλίζουμε δημιουργικές συνθέσεις για να κάνουμε πιο ισχυρό, πιο πλούσιο και ελκυστικό τον προγραμματικό μας λόγο.

4. Την πρότασή μας καταθέτουμε για συζήτηση στις Πολιτικές Κινήσεις στην Α' Αθήνας.

To Γραφείο Τύπου