Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/11/2007

Ανακοίνωση Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής για τις αλλαγές στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) Οπωροκηπευτικών

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα για την αλλαγή της ΚΟΑ των οπωροκηπευτικών, χωρίς δυστυχώς να βγάλει τα συμπεράσματα της, από τις αρνητικές εμπειρίες της αποδέσμευσης των ενισχύσεων από την παραγωγή και ιδιαίτερα της ολικής αποδέσμευσης σε άλλα προϊόντα.    

Ο ΣΥΝ εξαρχής είχε ταχτεί ενάντια σʼ αυτήν την επιλογή, διότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος, στην απώλεια θέσεων εργασίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα ενώ, αλλάζει δραματικά την εικόνα του αγροτικού τομέα. Η πολιτική αυτή καθιστά τη χώρα μας αιχμάλωτη των εισαγωγών ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης και τους αγρότες και καταναλωτές εύκολη λεία των μεσαζόντων, των «καρτέλ» και των αλυσίδων τροφίμων super-market, κλπ.

Όλα αυτά τα είχαμε επισημάνει πριν τρία χρόνια και με δραματικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν στα δύο χρόνια εφαρμογής της ΚΑΠ (2006-2007). Ακόμη και οι φανατικοί υποστηρικτές αυτής της πολιτικής αναγκάζονται εκ των πραγμάτων, χύνοντας τώρα κροκοδείλια δάκρυα, να διαπιστώσουν (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, κλπ) πόσο καταστροφική είναι αυτή η αγροτική πολιτική της ΕΕ  και της κυβέρνησης για τη χώρα μας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγνοώντας την ωμή πραγματικότητα, προχωρά στην εφαρμογή της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) των οπωροκηπευτικών, προς την ίδια κατεύθυνση αλλαγής της ΚΟΑ των άλλων προϊόντων, με δυσμενείς συνέπειες ένα βασικό κλάδο της αγροτικής παραγωγής. Ειδικότερα:

1)    θα συνεχιστεί με την αποσύνδεση κατά 100% των ενισχύσεων από την παραγωγή σειράς προϊόντων, όπως ροδάκινα, αχλάδια, σουλτανίνα και κορινθιακή σταφίδα, θα έχουμε μείωση παραγωγής και σοβαρό πλήγμα στη μεταποιητική δραστηριότητα καθώς στην έξοδο από την εργασία πολλών εργαζομένων όπως στην περίπτωση μεταποίησης καπνού.

2)    Η σύνδεση μόνο κατά 30% και για τρία χρόνια των ενισχύσεων με την παραγωγή στη βιομηχανική τομάτα θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής, στο κλείσιμο εργοστασίων και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

3)    Ακόμη και η κατά 60% συνδεδεμένη παραγωγή στα εσπεριδοειδή θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα κατά τόπους (Άρτα, Αργολίδα, κλπ)

4)    Αυτό όμως που θεωρούμε τελείως απαράδεκτο είναι η αιχμαλωσία των παραγωγών από μεταποιητές και εμπόρους με τα «συμβόλαια παραγωγής», αφού είναι γνωστό ότι θα έχουν «το πάνω χέρι» στον καθορισμό των τιμών, στον καθορισμό της ποιότητας κατά κατηγορία, ενώ δεν θα έχει καμία αξία οποιαδήποτε εγγυητική επιστολή του μεταποιητή, όπως πρόσφατα διαπιστώσαμε με τα συμβόλαια στον καπνό.

Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι η εφαρμογή αυτή της πολιτικής και στα οπωροκηπευτικά, θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο την κατάρρευση του αγροτικού τομέα της χώρας, με προφανείς αρνητικές συνέπειες. Καλούμε όλους τους αγρότες να αντισταθούν σʼ αυτήν την πολιτική και να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους πριν να είναι πολύ αργά.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής