Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/11/2007

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη για κύματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας στην αγορά

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Ο  Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄  Πειραιά, σχολιάζοντας τα κύματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας στην αγορά, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ζούμε σε μια περίοδο όπου τα ανεξέλεγκτα κύματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας, τα οποία σαρώνουν κυριολεκτικά τις αγορές, ξεπερνούν, πλέον, κάθε όριο και διαμορφώνουν μια εφιαλτική κατάσταση για τα εισοδήματα, ιδιαίτερα των λαϊκών και πιο φτωχών νοικοκυριών.

Την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με αυξήσεις γύρω στο 3%, το πετρέλαιο θέρμανσης πετάει πάνω από 30% σε σχέση με πέρσι, οι τιμές της βενζίνης ξεπερνάνε συχνά το 1,2 ευρώ, οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής κυμαίνονται από 10% έως  20%, ενώ προαναγγέλλονται νέες μεγάλες ανατιμήσεις στις συγκοινωνίες, στις μεταφορές, στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, που θα προσεγγίζουν μέχρι και το 70%.

Η Ελλάδα με μισθούς και συντάξεις Βαλκανίων, με εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και πάνω από 2 εκ. φτωχούς, οδεύει ολοταχώς στο να καταστεί η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης.

Το θέαμα μιας κυβέρνησης η οποία παρακολουθεί ως θεατής την καλπάζουσα ακρίβεια και τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, που οδηγούν στην απόγνωση χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι προσπαθούν ματαίως να επιβιώσουν με 500 και 600 ευρώ το μήνα, είναι θλιβερό και καταδεικνύει πρωτοφανή κοινωνική αναλγησία.

Αυτή την ώρα απαιτούνται ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ελέγχου της αγοράς και της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας με την επιβολή, όπου χρειάζεται, πλαφόν στις τιμές, ενώ απαιτούνται ειδικά μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας μας

Οι άμεσες δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που ωθούνται σταδιακά στην απελπισία και την εξαθλίωση».

To Γραφείο Τύπου