Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/11/2005

Δήλωση του Μιχ.Παπαγιαννάκη στη συνεδρίαση της ΚΠΕ

Μετά την ψηφοφορία για την μη επικύρωση της απόφασης της Ν.Ε. της Α΄ Αθήνας, ο Μ. Παπαγιαννάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση στην συνεδρίαση της ΚΠΕ:

Σας είχα πει -και το ξέρατε όλοι- ότι στη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου, στην οποία ενεπλάκην ως υποψήφιος, θα πάω μέχρι το τέλος. Νομίζω με την απόφαση που μόλις πήρατε έχει έρθει το τέλος. Νομίζω πρέπει να είναι σαφές.

Θέλω απλώς να επωφεληθώ από την ευκαιρία να πω δύο-τρία πράγματα:

Πρώτον, ένας σταθμός μεγάλης ενημέρωσης μεταδίδει από το πρωί ότι, μετά την απόφαση αυτή, θα παραιτηθώ από την ΚΠΕ. Είναι ο Σκάι. Δεν με γνωρίζει φαίνεται καλά ο σταθμός. ΄Η δεν ξέρω ποιος… Ξέρει καλά ότι εγώ δεν παραιτούμαι ποτέ. Πρέπει όμως κάποιος να έδωσε αυτή την πληροφορία. Και θα έπρεπε να ντρέπεται, γιατί προφανώς ο δημοσιογράφος έκανε καλά τη δουλειά του. Αυτό είναι το ένα σημείο.

Δεύτερον, θεωρώ, σε βάση εντελώς προσωπική, την ανάγκη να σας εκμυστηρευθώ με δύο φράσεις δύο πράγματα: Η πρώτη συζήτηση για το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο στην ευρωομάδα μας εδώ και περίπου 10 χρόνια. Δεν θυμάμαι αν έγινε στο γραφείο της ή στην ολομέλεια. Την πρόταση για να γίνει Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς την έκανε ο υποφαινόμενος. Και τότε δεν έγινε δεκτή. Την αρνήθηκαν θεωρώντας ότι αυτό είναι ενσωμάτωση στην Ευρώπη… Αυτά που λέει το ΚΚΕ δηλαδή, πλην των συντρόφων από την Ισπανία, που είχαν κάποιο προβληματισμό.. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα τότε, γιατί δεν ήθελε το ΚΚΕ, το κατάγγελνε ως κόλπο της Ε.Ε. Αυτό προς αποκατάσταση της αλήθειας. Το αν πήγα ή δεν πήγα στο συνέδριο της ΚΕΑ είναι εντελώς δευτερεύον, το βρίσκω προσχηματικό και το βρίσκω και απαράδεκτο. Και άλλοι σύντροφοι δεν ήταν και δεν θέλω να τους πω. Ας σηκωθεί κάποιος ως αλληλεγγύη και ας πει γιατί δεν ήταν. Δεν θέλω να συνεχίσω.

Δεύτερον. Βαρέθηκα να ακούω για τα κινήματα και την συμμετοχή του καθενός στα κινήματα. Δεν ήθελα να απολογηθώ, γιατί το θεωρώ πάρα πολύ μικρό να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Αλλά το παραάκουσα και το άκουσα και με την μορφή, ότι: «εσύ που δεν ήσουν στα κινήματα».

Θα δημοσιεύσω τον κατάλογο των κινημάτων, των πραγματικών κινημάτων, εντός και εκτός Ελλάδος, εντός και εκτός Ευρώπης, στα οποία έτυχε να παρασταθώ, ως αριστερός κοινοβουλευτικός και ως εκπρόσωπος του Συνασπισμού ή θεωρώντας ότι εκπροσωπώ τον ΣΥΝ, γιατί πολλές φορές δεν τον εκπροσωπούσα.

Κωμικό με θεωρούσαν κάποτε στην Π.Γ. όταν μίλησα για πρώτη φορά για το Πόρτο Αλέγκρε. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο επ΄ αυτού. Απλώς για την ιστορία, γιατί πολλές φορές γράφεται πολύ στραβά η ιστορία.

Θεωρώ ότι με την απόφαση που πήρατε τώρα και που θα ψηφίσουμε συνολικά, η ΚΠΕ τελείωσε τις εργασίες της. Γι αυτό συνεκλήθη και νομίζω ότι, μετά από κάποιους δισταγμούς και ταλαντεύσεις, ακολούθησε τη σωστή διαδικασία. ‘Ετσι έπρεπε, έτσι έλεγε το καταστατικό μας και τηρήθηκε. Και γι αυτό οφείλω να μπω μπράβο σ΄ εκείνους που αλλάξανε γνώμη. Σώσαμε την σοβαρότητα του κόμματος. Όλοι μαζί.

Τώρα, από δω και πέρα, το να προχωρήσουμε και σε άλλα πράγματα ως ΚΠΕ θεωρώ ότι είναι στο όριο της νομιμότητας, έστω και με την πολύ καλύτερη διατύπωση που έκανε ο Αλέκος Αλαβάνος, ότι είναι μια πρόταση της ΚΠΕ, ότι διατυπώνει μια γνώμη κλπ Πολιτικό σώμα είναι η ΚΠΕ, όποια γνώμη θέλει εκφράζει.

Απλώς θεωρώ ότι, επειδή αυτή η γνώμη απευθύνεται στα μέλη του κόμματος κι επομένως δεν πάει στη Ν.Ε. -η οποία από το Καταστατικό είναι αρμόδια. Θεωρώ ότι είναι στα όρια της νομιμότητας. Θα σας διευκολύνω πάρα πολύ. Δεν είμαι υποψήφιος από δω και πέρα.

Όταν λέω ότι δεν είμαι υποψήφιος παντός καιρού, δεν εννοώ ότι δεν πάω κόντρα στον καιρό. Ίσα-ίσα. Δεν πάω με τον καιρό εκείνον που το γουστάρουν όποτε τους βολεύει. Αυτό να γίνει σαφές.

Επομένως θα σας έλεγα. Μην προχωρήσετε. Στο όριο της νομιμότητας είναι. Δεν θέλω μικρότητες. Δεν πρόκειται να κάνω θέμα εγώ και φαντάζομαι και κανένας άλλος -και καλώ τους συντρόφους μου να μην κάνει κανένας άλλος- για τέτοια μικρά ζητήματα. Στο κάτω-κάτω μια πλειοψηφία υπάρχει, ας κάνει ό,τι θέλει. Όμως ας το κάνει χωρίς εμένα.

To Γραφείο Τύπου