Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/11/2005

Συνυφασμένο με την αποκέντρωση το μέλλον του Περιφερειακού Τύπου

Μιλώντας στο Συνέδριο του «Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων», που έγινε στις 4-6/11/2005 στον Πύργο Ηλείας, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Π.Τριγάζης τόνισε:

«Η εποχή μας απαιτεί την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, και στο βαθμό που θα επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος, θα μεγαλώνει ο ρόλος του Περιφερειακού Τύπου. Επομένως είναι προς όφελος του περιφερειακού Τύπου να στηρίξει δημοκρατικές αλλαγές, όπως η αιρετή περιφέρεια. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς την γενναία ανακατανομή εξουσιών και πόρων.

Είναι γεγονός ότι ο περιφερειακός Τύπος είναι πιο πολυφωνικός από τα ΜΜΕ της Αθήνας. Με τη δυνατότητα πρόσβασης που σήμερα υπάρχει στις πηγές των ειδήσεων, μπορεί «να σκέφτεται οικουμενικά και να δρα τυπικά», σύμφωνα και με ένα σύνθημα του Οικολογικού κινήματος. Χρειάζεται, όμως, στήριξη και ισότιμη μεταχείριση, δικαιοσύνη και διαφάνεια στην κατανομή της διαφημιστικής «πίτας», και άλλα μέτρα που απαιτούν ένα διεκδικητικό πλαίσιο. Επίσης, είναι δυνατή και επιβάλλεται η ευρωπαϊκή δικτύωση του περιφερειακού Τύπου, που μπορεί να γίνεται απ΄ ευθείας και όχι μέσω Αθηνών».

To Γραφείο Τύπου