Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/11/2007

Να παραμείνει η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) στο Ηράκλειο Κρήτης

Ερώτηση του ευρωβουλευτή Δ.Παπαδημούλη προς την Κομισιόν

Με ερώτηση-παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης ζητά από την Κομισιόν να βεβαιώσει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης δεν πρόκειται να κλείσει και ότι σε περίπτωση συγκρότησης νέου οργανισμού με διευρυμένες αρμοδιότητες να συνεχίσει να εδρεύει στο Ηράκλειο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών, Νοέμβριος 2003, αποφασίστηκε η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), να είναι στην Ελλάδα. Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (12/2005) προσδιορίστηκε ως έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και τέλος στις 22.4.2005, υπεγράφη η συνθήκη μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή και του διευθυντή του οργανισμού, κ. Andrea Pirotti.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα European Voice (18/10/07), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προωθήσει τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού σε άλλη χώρα, ο οποίος θα αναλάβει το αντικείμενο του ENISA και θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες σε θέματα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και τηλεπικοινωνιών ενώ παράλληλα προβλέπεται κλείσιμο του ENISA.

Eρωτάται η Επιτροπή:

Ποια τα σχέδιά της για τον ENISA; Επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες; Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να διαβεβαιώσει ότι, είτε ο ENΙSA είτε ο νέος οργανισμός θα εξακολουθήσει να έχει ως έδρα του το Ηράκλειο Κρήτης;

To Γραφείο Τύπου